ЗАГРЕБАЧКА ДЕКЛАРАЦИЈА: Важан документ за односе ЕУ и западног Балкана :: Semberija INFO ::

 

ЗАГРЕБАЧКА ДЕКЛАРАЦИЈА: Важан документ за односе ЕУ и западног Балкана


Европска унија је у сриједу, шестог маја, на виртуелном састанку на врху усвојила Загребачку декларацију у којој је још једном потврдила европску перспективу шест земаља југоисточне Еуропе.

"Подсјећајући на састанке на врху 2000. у Загребу, 2003. у Солуну и 2018. у Софији, ЕУ поново  потврђује своју неспорну посвећеност европској перспективи западног Балкана. Партнери са западног Балкана поново су истакли своју посвећеност европској перспективи као чврстом стратешком избору. Кредибилитет те посвећености  зависи и од јасне јавне комуникације и примјене неопходних реформи, каже се у декларацији усвојеној шестог маја након састанка на врху земаља чланица Европске уније и шест земаља западног Балкана. Усвојена декларација важан је документ за будуће односе ЕУ и шест земаља југоистока Еуропе.

Због пандемије вируса корона физички састанак није био могућ и зато је одржан путем видео-везе. У декларацији се наглашава узајамна солидарност у борби против пандемије вируса корона, за што је ЕУ припремила пакет од 3,3 милијарде евра подршке западном Балкану, затим још једна потврда европске перспективе, али без спомињања проширења. У тексту се наглашено тражи од земаља регије поштовање  европских вриједности и владавину права. ЕУ припрема велики економски и инвестицијски пакет за помоћ западном Балкану који ће бити објављен касније, јер је везан уз преговоре о будућем седмогодишњем прорачуну Европске уније.

У декларацији се јасно алудира да ЕУ заслужује већу захвалност за подршку  у борби против вируса корона од неких других актера чија је помоћ у неким земљама регије добила знатно већу пажњу.

"Чињеница да та подршка и сарадња превазилази све што су други партнери пружили регији заслужује јавно признање", каже се у декларацији и додаје да ЕУ "уједно уважава вриједну подршку коју је за вријеме пандемије западни Балкан пружио својим непосредним сусједима и ЕУ".

"ЕУ и партнери са западног Балкана имају заједнички циљ, мирну, снажну, стабилну и уједињену Европу на основу  наших историјских, културних и географских веза, те наших узајамних политичких, безбједносних и економских  интереса. ЕУ је одлучна  у својој намјери да додатно појача свој ангажман на свим нивоима како би подржала политичку, економску и друштвену трансформацију региона, те поздравља залагање партнера са западног Балкана за очување европских вриједности и начела, као и одлучну примјену неопходних реформи", каже се у декларацији.

Додаје се да ће повећање помоћи ЕУ зависити од  стварног напретка у владавини права. Такође се каже да ЕУ у потпуности подржава залагање партнера са западног Балкана за укључиву регионалну сурадњу и јачање добросусједских односа, као и јачање сарадње са  државама чланицама ЕУ.

"Поред тога  и даље је важно спровођење билатералних споразума у доброј вјери и с конкретним резултатима, укључујући Преспански споразум с Грчком и Уговор о добросусједским односима с Бугарском. Потребно је да се предузму  додатни и одлучни напори за  помирење  и регионалну стабилности, као и проналажење и спровођење коначних, укључивих и обавезујућих рјешења за билатералне спорове партнера и питања која су укоријењена у оставштини прошлости, у складу с међународним правом и утврђеним начелима, између осталих, Уговором о питањима сукцесије", каже се у декларацији.

ЕУ позива западнобалканске партнере "да остваре напредак у смјеру потпуног усуглашавања са ставовима спољне политике Европске уније, посебно у погледу питања у којима се ради о важним заједничким интересима, те да дјелују у складу с тим".

Семберија инфо (М. Решидовић)