Шеранић у Добоју: Повући одговорност свих у ланцу управљања :: Semberija INFO ::

 

Шеранић у Добоју: Повући одговорност свих у ланцу управљања


ДОБОЈ - Интрахоспитална инфекција и ширење вируса корона међу радницима добојске болнице "Свети апостол Лука", којих је тренутно позитивно 17, довела је Алена Шеранића, министра здравља и социјалне заштите РС, у ову здравствену установу у којој је од директора Младена Гајића затражио предузимање одређених мјера.

"А то је да се повуче одговорност свих оних који у ланцу управљања, било одјељењем, било одсјеком, било једним дијелом саме болнице, не раде довољно са здравственим радницима и против оних здравствених радника који не користе личну, заштитну опрему. Искуства, истраживања су показала да и обична хируршка маска може много да помогне када се говори о сузбијању вируса корона... Овдје се десила ситуација да су лица без симптома изазвала ширење ове интрахоспиталне инфекције и због тога морамо бити сви максимално опрезни и одговорни и да поступамо у складу с процедурама. И то је оно што захтијевам од директора Гајића", изјавио је Шеранић, те додао да у овој установи има довољно заштитне опреме.

Интрахоспитална инфекција догодила се на на Интерном одјељењу, подсјетио је Младен Гајић, директор болнице, те додао да су задужили Комисију за сузбијање интрахоспиталних инфекција да утврди како је до ње дошло.

Рад овог одјељења није обустављен, него је подијељен у два дијела, казао је Гајић. У једном ће боравити сви пацијенти с негативним тестовима који су тренутно у болници, који ће имати статус суспектних.

У другом дијелу одјељења у којем се налази Коронарна јединица ће бити смјештени сви пацијенти који буду у ову здравствену установу долазили са срчаним проблемима.

"Заражено је 15 радника који су везани за рад Интерног одјељења, али на овом одјељењу је запослено 75 радника, тако да ми и даље имамо 60 радника који су у функцији, који могу да пруже сву услугу. Од свих љекара на Интерном имамо само једног који је заражен, остали су у функцији. Средњи медицински кадар је највећим дијелом претрпио ову заразу, он ће бити надокнађен са осталих одјељења", поручио је Гајић, те додао да су у болници тренутно хоспитализована 42 пацијената који су позитивни на вирус корона.

Болничке кревете махом су попунили штићеници Дома за старија лица у Дервенти који се због својих животних година не смјештају у студентске центре, него у здравствену установу, а сви они са блажим симптомима кревет ће имати на располагању у овдашњем Дому ученика.

"Од сутра ћемо већ почети активирати Дом ученика у Добоју, да наши суграђани могу да се смјесте ту, у нашој локалној заједници, да имају могућност да им породице доносе оне потребне ствари и да им буду на располагању док су ту у боравку. Капацитет Дома ученика је 120 мјеста. Буде ли било потребе размишљамо и о ангажовању привредних субјеката, тј. хотела 'Парк', разговарамо с власником. Све у циљу да наши грађани имају што бољу услугу", рекао је Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

​Независне новине