Грујичић: На београдској онкологији заражен 91 пацијент и 67 запослених :: Semberija INFO ::

 

Грујичић: На београдској онкологији заражен 91 пацијент и 67 запослених


БЕОГРАД - На Институту за онкологију и радиологију у Београду вирусом корона заражен је 91 пацијент од 171 тестираних, као и 67 запослених од укупно 930, изјавила је вршилац дужности директора ове здравствене установе Даница Грујичић.

Она је навела да је од заражених запослених један медицински радник излијечен, односно два пута је негативан на тесту, а један чека резултате теста.

Грујичићева је рекла за РТС да је шест пацијената имало симптоме упале плућа, док су остали били без симптома.

Према њеним ријечима, заражени медицински радници са онкологије који немају симптоме налазе се у бањама у Србији, док је њих 15 са симптомима пнеумоније, од којих је један инжењер био на респиратору, али се опоравио.

Она је додала да је до сада тестирано 445 запослених, те да ће тестирања бити настављена, у складу са уредбом Владе.

Грујичићева је рекла да на онкологији не ради само Радиотерапија и Стационар, а све остало ради.

Она је навела да на Радиотерапији и Стационару пацијенти леже веома дуго, по мјесеци дана, тако да је немогуће прекинути контакте између њих.

“Ту је и био највећи број позитивних на вирус корона и пацијената и запослених”, рекла је Грујичићева.

Она очекује да ће Стационар моћи да буде отворен постепено од 4. маја, те да ће предност имати пацијенти код којих је прекинута терапија, као и они који су били при крају терапије биће дијагностиковани на скенерима или магнетним резонанцама.

Према њеним ријечима, сада љекарски конзилијуми засједају електронски, на даљину.

Она је напоменула да сви онколошки пацијенти, који треба да почну лијечење, треба да буду тестирани на вирус корона у својим домовима здравља, а ако то не могу, онда у Институту “Батут” уз упутницу Института за онкологију.

“Сви пацијенти морају донети потврду да су ковид негативни. Тестови се сада много брже добијају, за један до два дана”, рекла је Грујичићева.

​Срна / Глас Српске