ММФ уплатио БиХ 333 милиона евра :: Semberija INFO ::

 

ММФ уплатио БиХ 333 милиона евра


БАЊАЛУКА - Међународни монетарни фонд (ММФ) дозначио је БиХ 333милиона евра из Инструмента за брзо финансирање, који је одобрен на протеклом састанку Управног одбора те организације у Вашингтону, упркос томе што се домаће власти још нису договориле о расподјели новца.

Kредит је одобрен по каматној стопи од 1,05 одсто с грејс периодом од три године и три мјесеца. Пуна отплата се очекује пет година након дознаке.

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић потврдио је за портал Кликс да је на рачун ове финансијске институције уплаћен новац од ММФ-а намјењен за помоћ у сузбијању пандемије вируса корона.

Савјет министара БиХ на ванредној телефонској сједници у уторак није усвојило Одлуку о повлачењу ових средстава Инструмента за брзо финансирање (RFI) од Међународног монетарног фонда (ММФ).

Тек када се усвоји ова одлука. Министарство финансија БиХ би требало потписати мјеницу за повлачење новца са рачуна Централне банке.

За одлуку нису гласали министарка иностраних послова БиХ, Бисера Турковић, министар одбране БиХ, Сифет Поџић и замјеник министра за људска права и избјеглице, Џевад Махмутовић, јер у ФБиХ нису могли да се договре на који начин ће новаци бити расподијељен према кантонима.

БиХ је, како је објавио портал Независних новина, упутила ММФ-у Писмо намјере у којем се истиче да ће се 330 милиона евра кориситити за повећање здравствених трошкова и финаснирање мјера економске стабилизације.

У Писму се истиче и да БиХ неће дозволити коришћење девизних резерви Централне банке БиХ за фискалне потребе јер би то угрозило валутни одбор и запријетило финансијској стабилности.

Писмом намјере, БиХ наводи да је здравствени систем у БиХ слабо опремљен и додатно ослабљен сталним егзодусом доктора и медицинских сестара у друге земље.

У писму се наглашава да пандемија Ковида-19 представља најозбиљнију претњу економији БиХ од глобалне финансијске кризе те да су мјере које су донесене угрозити економске активности у БиХ и да ће БДП према процјенама бити умањен за пет одсто ове године.

- Очекује се да ће наш дефицит на текућем рачуну проширити на 7,5 одсто БДП-а, јер слабост у ЕУ, нашем највећем извозном тржишту, негативно утиче на наше извознике -наводи се у Писму намјере и истиче да ће према предвиђању дознаке пасти за више од десет одсто.

У писму се истиче да је туризам већ нестао те да хотели послују са десет одсто капацитета, а а да је недавно отказано 850.000 путовања.

- Под претпоставком да смо успјели обуздати нагло ширење коронавируса, економија би се требала почети опорављати у трећем тромјесечју. Ипак, планирмо јаз у спољном финансирању од око 910 милиона евра у 2020. години, који ће у великој мјери попунити ММФ, ЕУ, Свјетска бака и ЕБРД, које се обраћамо и који су већ назначили спремност за пружање подршке. Ипак, очекујемо да повучемо наше међунаородне резерве за око 100 милиона евра - наведено је у писму.

Када је ријеч о здравственом систему, у Писму се навои да би нагли порас хоспитализације брзо надмашио ионако ограничене капацитете те да је непосредни приоритет повећање способности тестирања на корона вирус и осигурање више респиратора, мобилних рендгенских апарата и заштитне опреме.

Глас Српске