Радончић: Депортоваћемо мигранте, међу њима има и терориста спавача :: Semberija INFO ::

 

Радончић: Депортоваћемо мигранте, међу њима има и терориста спавача


САРАЈЕВО - Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић рекао је на прес-конференцији како је у току депортација миграната из БиХ у земље њиховог поријекла јер су, с обзиром на то да крију информације о поријеклу, многи од њих терористи спавачи. Пакистан неће бити кооперативан, тврди Радончић и он ће затражити да се њихов амбасадор прогласи персоном нон грата.

"Претходно министарство пет година није ништа радило по питању рјешења, нас је задесила пандемија, али сад се враћамо новом проблему, тражимо нови приступ, а то је депортација миграната у земље њиховог поријекла", казао је Радончић.

Додао је да треба направити разлику између сиријских избјеглица и оних који путују из економских разлога.

"Јучер сам од Слободана Ујића директора Службе за послове са странцима тражио да нам утврде точан број илегалних економских миграната из земаља по њиховом поријеклу - Пакистан, Бангладеш, Иран, Алжир, Тунис, Сирија…", казао је додавши да многи не желе показати службене документе попут пасоша те да је могуће да се ради о прикривеним терористима.

"Таквим начином скривања идентитета је могуће да се ради о терористичким групама које ће ући у ЕУ земље након годину-двије дана и одрадити улогу спавача прије него добију налог од неке терористичке групе", рекао је.

Служба за односе са странцима треба, најавио је Радончић, направити међу мигрантима анкету о томе колико њих је спремно да буде депортовано у земље њиховог поријекла, а након тог ће доћи до дипломатских консултација с њиховим земљама о томе на који начин ће бити депортовати.

"На овај начин желимо смањити страх домаћег становништва и послати поруку ЕУ властима да БиХ неће бити мигрантски депосит", додао је министар.

​Независне новине