УСКРШЊА ПОРУКА - Папа: ЕУ се суочава са изазовима од којих ће зависити БУДУЋНОСТ СВИЈЕТА :: Semberija INFO ::

 

УСКРШЊА ПОРУКА - Папа: ЕУ се суочава са изазовима од којих ће зависити БУДУЋНОСТ СВИЈЕТА


Папа Фрања позвао је данас на солидарност у свијету у борби против пандемије корона вируса и њених економских посљедица, апелујући на ублажавање међународних санкција, отпис дугова сиромашним државама и прекид ватре у свим конфликтима.

Он је у ускршњој поруци “Урби ет Орби” (граду и свијету) упозорио Европску унију да ризикује да се уруши ако не усагласи начин за помоћ земљама тог блока, преноси Ројтерс.

– ЕУ се тренутно суочава са епохалним изазовима од којих ће зависити не само њена, већ и будућност цијелог свијета – рекао је папа.

Молитва папа Фрање на празном Тргу Светог Петра: “Тама се надвила над нашим трговима, нашим улицама и нашим градовима”.

Папа позвао хришћане широм света да се моле за обољеле.

Порука коју је папа послао из празне базилике Светог Петра у Ватикану, умјесто пред уобичајених десетина хиљада вјерника у њој и на тргу испред ње, имала је највећу политичку тежину од када је именован 2013. године.

– Нека међународне санкције буду ублажене јер земље под санкцијама не могу да подрже и помогну својим грађанима на прави начин – рекао је папа и позвао на смањење или опрост дуга за најсиромашније земље.

Истичући да би овогодишња парола “Ускрс самоће” требало да буде “преношење наде”, он је одао признање докторима, сестрама и осталима који ризикују животе да би спасили друге, као и људима који обезбјеђују основне услуге.

– Ово није вријеме за равнодушност јер цијели свет пати и мора да буде уједињен суочавајући се са пандемијом. Равнодушност, егоцентричност, подјеле и заборавност нису ријечи које желимо да чујемо у овом тренутку. Желимо да заувијек забранимо те ријечи – истакао је папа Фрања.

Указао је да је вријеме да политичари и владе избјегавају усредсређеност на себе и предузму одлучну, усклађену акцију како би помогли једни другима да њихово становништо преживи кризу и да се на крају врати нормалном животу.

Танјуг / Српска инфо