ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: ЗБОГ НЕПРИДРЖАВАЊА ПРОПИСАНИХ МАРЖИ 30 ХИЉАДА КМ :: Semberija INFO ::

 

ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: ЗБОГ НЕПРИДРЖАВАЊА ПРОПИСАНИХ МАРЖИ 30 ХИЉАДА КМ


Републичка тржишна инспекција извршила је у протеклих девет дана 77 контрола у продајним објектима у РС у вези са ограничавањем маржи приликом формирања цијена робе, те су у два случаја изречене казне од 30.000 КМ онима који се тога нису придржавали.

"Инспектори су и због других утврђених неправилности као што је истицање цијена, односно оне нису биле видно истакнуте и лако доступне потрошачима, другим контролисаним субјектима изрекли казне у износу од 4.100 КМ", , саопштено је из Инспектората РС.

Из Инспектората наводе да, имајући у виду обим производа који је обухваћен уребом Владе РС о прописивању мјере непосредне контроле цијена на подручју РС, саме контроле захтијевају дуже вријеме, јер инспектори врше темељне провјере формирања цијена за 45 група производа које обухватају стотине различитих типова и произвођача производа.

Наведеном уредбом ограничена маржа свих учесника у ланцу снабдијевања робом или производима, тако да не прелазе ниво маржи те робе или тих производа на дан 5. марта.

За кршење уребе прописана је казна за трговца као привредно друштво, односно друго правно лице 10.000 КМ, за одговорно лице 5.000 КМ, те за трговца као предузетника 6.000 КМ.