Пољопривреда у условима пандемије вируса корона: Засијати што више да се не би гладовало :: Semberija INFO ::

 

Пољопривреда у условима пандемије вируса корона: Засијати што више да се не би гладовало


Пандемија вируса корона, с којом се ових дана суочава становништво широм Босне и Херцеговине, активирала је све могуће аларме самоодржања у немогућим условима. Пољопривредници су инстинктивно почели да се припремају за прољетну сјетву, али их ново временско захлађење приморава да још мало сачекају. Многи су још почетком марта, и не знајући шта нас чека, када је пандемија у питању, засијали рани кромпир, припремили пластенике за сјетву сјеменског материјала.

У житници РС и БиХ, Семберији, Кризни штаб за ванредне ситуације пажљиво прати стање на терену, када је пољопривреда у питању. Отворени су сервиси за поправку трактора и пољопривредне механизације, прати се стање у пољопривредним апотекама, како би се обезбиједио репроматеријал, сјеме за сјетву, вјештачка ђубрива, хемијска заштитна средства.



Драган Грујић, власник предузећа „Дапекс“ из Дворова, каже да сјеменског материјала од свих произвођача тренутно има довољно у пољопривредним апотекама и у централним складиштима.

„Сјеменски кукуруз је набављен још у јануару и подијељен апотекама. Цијене су непромијењене, као и прошле године, од 60 до 65 КМ за паковање кукуруза. Имамо довољно сјеменског кукуруза, било да је ријеч о новосадским или ЗП, односно загребачком „Пиониру“. Вјештачко ђубриво је стигло још у децембру прошле године. Имамо довољно и хемијских заштитних средстава. Нема разлога за забринутост. Цијене се неће мијењати“, каже Грујић.