ФОНД ПИО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УВОДИ МЈЕРЕ ЗБОГ ОПАСНОГ ВИРУСА :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ПИО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УВОДИ МЈЕРЕ ЗБОГ ОПАСНОГ ВИРУСА


У Фонду пензијског и инвалидског осигурања одржана је конференција за медије на којој је директор ове институције Младен Милић упознао јавност са мјерама које су предузете у  циљу смањења могућности ширења корона вируса међу корисницима услуга Фонда ПИО и свих грађана Републике Српске. 

Речено је да је у пријеподневним сатима 16. марта  одржана пета сједница Штаба за ванредне ситуације Фонда ПИО на којој су донијете додатне мјере које имају за циљ даље спречавање ширења корона вируса, познатог под називом ковид-19. 

- Уводе се додатне ванредне мјере у раду Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске у свим организационим јединицама: централној служби, 6 филијала и 54 пословнице. Рад са странкама се своди на минимум и само у крајње неопходним ситуацијама, те стога молимо кориснике права и осигуранике да било какве обавезе које имају у Фонду ПИО РС одложе до даљњег и не долазе у просторије Фонда, већ да нас контактирају на бројеве телефона или путем електронске поште, а захтјеве за остваривање права на пензију подносе искључиво путем поште на нашу адресу уз обавезну назнаку контакт телефона и мејл адресе, истиче Младен Милић. 

Контакт телефон за бијељинску филијалу Фонда ПИО 055 490 952, и-мејл адреса fil.bn@ fondpiors.org

Наводећи мјере заштите, истиче да се ограничава улаз странака у шалтер сале на максимално три, уз препоручене мјере држања растојања и друге превентивне мјере. 

- Уводимо и прерасподјелу рада запослених у Фонду ПИО и то тако да од сутра ( 17. марта) на посао долази 50 одсто запослених који су најнеопходнији за одржавање минималног функционисања радних процеса. Први који иду на принудни одмор су сви они наши запосленици који  су старији од 60 година, хронични болесници, труднице и мајке мале дјеце, прецизира Милић  који даље наводи да је,  у зависности од развоја ситуације у наредном периоду, могуће и додатно смањење  броја ангажованих  на радним пословима и задацима, па и потпуна обустава рада са странкама.

Фонд ПИО до даљњег обуставља и рад органа вјештачења  који врше оцјену радне способности, а до даљњег неће радити ни пословнице у малим општинама, гдје је један запослен. На вратима тих пословница биће истакнути бројеви телефона и мејл адресе путем којих странке могу контактирати пословницу Фонда ПИО.

- Тамо гдје је могуће примјенићемо рад од куће, а од данас се обустављају и сва службена путовања, наводи Младен Милић.

Милић је новинарима рекао и да се, у договору са Удружењем пензионера Републике Српске, до даљњег забрањује рад свих клубова пензионера, а све како би се најстарија популација, која је уједно и најизложенија могућности заразе корона вирусом, заштитила, те им се савјетује да кретања и социјалне контакте сведу на минимум.

- Задужују се руководиоци филијала и шефови пословница  да ступе одмах у контакт са шефовима штабова за ванредне ситуације у својим градовима и општинама и провјере могућност извршења  дезинсекције и дезинфекције радних просторија у складу са мјерама Владе Републике Српске, а овим путем се позивају сви запослени у Фонду да уколико имају сазнања да је неко од њихових познаника, комшија, пријатеља и родбине боравио у земљама жаришта вируса корона, да их, уколико се нису пријавили у дом здравља, замоле да то учине, а ако пак не желе, онда да их се пријави надлежним органима, упућује Младен Милић.

​Фонд ПИО Републике Српске