Скупе провизије и надокнаде у банкама: Папрене услуге банака :: Semberija INFO ::

 

Скупе провизије и надокнаде у банкама: Папрене услуге банака


Услуге банака у Бијељини, а тако је вјероватно и у другим градовима РС и БиХ, по основу провизија и надокнада су папрено, рекли бисмо, безобразно скупе.

Летимичним увидом у неколико пословних банака сазнали смо да провизија за плаћање паркинг – рачуна за мјесечно паркирање, у износу од десет КМ у једној банци кошта 1 КМ, у другој 1,20, у трећој 1,30, у четвртој 2 -2,50, док у петој банци, замислите чуда, та услуга кошта 4 КМ. Љубазни службеник је објаснио да та услуга за „њихове“ клијенте кошта свега 60 пфенинга. Вјероватно је мислио на клијенте који имају отворене жиро-рачуне у тој банци. Занимљиво је и то да су банкарски службеници питали, гдје иде уплата, односно за које правно лице, као да ће они лично морати носити уплаћени новац на дотичне адресе.

Објашњења банкарских службеника, зашто је таква ситуација са одређивањем висине провизија и банкарских услуга  у банкама и због чега неке од њих ту услугу наплаћују чак 40 одсто од поменутог износа паркинг-рачуна, су различита. Док једни кажу, како клијенте желе усмјерити на кориштење е-банкинга, други пак, кажу да желе избјећи несносне гужве пред шалтерима својих банака. Већина њих, кратко и јасно каже, таква упутства смо добили из „централе банке“, или „то је виша политика банке“.

 Е, сад, уколико се зна да пословне банке у РС и БиХ током године инкасирају огроман новац, на десетине милиона КМ од наплате провизије за плаћање комуналних услуга и банкарских надокнада за вођење текућих рачуна, СМС услуге, услуге е-банкинга, за размјену новца и друге услуге, постаје сасвим разумљива незајажљивост и халапљивост са којом свака банка сама одређује цијену поменутих услуга. А, то, да су ове услуге нереално скупе у друштву у коме живимо, те да се током године по основу плаћених провизија и банкарских надокнада у сваком кућном буџету истопи по неколико стотина КМ, изгледа, за сада никоме посебно не смета.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић