Марковић: Измјене Пословника НСРС враћају нас на почетак мрачног средњег вијека :: Semberija INFO ::

 

Марковић: Измјене Пословника НСРС враћају нас на почетак мрачног средњег вијека


Уколико се усвоје рјешења која су предложена у радној верзији Пословника Народне скупштине Републике Српске, не само да ћемо уназадити систем представљања гласа грађана, него ће се по ко зна који пут обесмислити постојање Народне скупштине Републике Српске“, изјавила је проф.др Иванка Марковић, посланик СДС-а у НС РС.
 
„Идеја политичког представљања, односно заступања интереса појединаца или група се развила се у средњем вијеку, са интенцијом да се у будућности развија и напредује, а ове измјене враћају нас управо на почетак „мрачног средњег вијека“, истиче Марковић.
 
Наиме, радна верзија Пословника Народне скупштине Републике Српске предвиђа скраћивање времена за реплику, криви навод и повреду пословника.
 
„Оно што је важно истаћи је да је овом верзијом предвиђено да ће се на колегијуму унапријед договорити колико времена ће трајати укупна дискусија за тачно одређену тачку дневног реда. У то предвиђено вријеме ће се морати уклопити сви посланици тог клуба, а кад то вријеме истекне, више се неће моћи очитовати. То у коначници значи да сви посланици у Народној скупштини Републике Српске, неће имати могућност да учествују у расправи о истој тачки дневног реда”, појашњава Марковић.
 
Тиме су, додаје она,  посланици у Републици Српској доведени у лошију позицију од посланика који учествују у раду Парламента Федерације БиХ и Парламента БиХ.
 
Марковић подсјећа да се суштина сваког демократског система огледа у постојању неког облика представничког тијела – парламента, као централне политичке институције која представља вољу народа, брани права грађана и њихове интересе и служи као форум за расправу и усаглашавање ставова представника различитих политичких опција. 
 
„Назив „парламент“ потиче од латинске ријечи „парларе“ што значи говорити, а парламент је израз за народно представништво, мјесто гдје се разговара, дебатира. Предложене измјене супротне су свему наведеном а посебно слободи и демократији“, закључује Марковић.
                                   
СДС - Сектор за политику и медије