ОДРЖАНО ПЕТО САБОРОВАЊЕ ТУЗЛАКА У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНО ПЕТО САБОРОВАЊЕ ТУЗЛАКА У БИЈЕЉИНИ


Пето по реду дружење Тузлака, окупило је више од 1. 000 Тузлака и пријатеља, а окупљање је благословио епископ зворничко-тузлански Фотије. 

- Срба је у Федерацији безначајан број, али је за нас значајно да је наша историја тамо, да су наше светиње тамо и велика имовина. Српска православна црква само у Тузли има више од 30 објеката које ћемо потраживати и ми то нећемо оставити, музеје, иконе, културно благо које морамо очувати”, рекао је епископ Фотије и најавио објављивање књиге о страдању и прогону Срба са простора Тузле и околине са значајном документацијом, како ти догађаји не би били заборављени, као ни вијекови живота Срба на тим просторима.



Овогодишњем дружењу присуствовао је и српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик који је за рад и пројекте Завичајног удружења Тузлака у Бијељини поклонио 50.000 КМ. 

- Српски народ који је напустио своје куће и постојање на простору данашње Федерације БиХ је страдалнички и јуначки и дао је несумњив допринос одбрани и развоју Републике Српске”, нагласио је Додик.



Дружење Тузлака протекло је уз богат културни програм које су организатори припремили са хором “Србадија”, на челу са Десанком Тракиловић, а предсједник Организационог одбора Данијел Перић истакао је да су и ове године, захваљјући донаторима, организовали богату томболу на којој је прикупљено 7.190 КМ.



- Приход од хуманитарне томболе ћемо и ове године, пред Васкрс, уручитиТузлацима који су се вратили у наш крај и живе у тешким условима“, рекао је Перић.

Парох из Пожарнице, свештеник Спасоје Радовановић, рекао је да тренутно у Пожарници има око 70 православних домаћинстава која јако тешко живе.

- Као повратници боре се за егзистенцију. Омладина, углавним, није запослена ни у једној од државних институција у Тузланском кантону, а старији се сусрећу са проблемом сиромаштва. Многима који су се вратили куће нису обновљене и тешко живе, од пензија, а неки се баве  сточарством и пољопривредом“, рекао је свештеник Радовановић.

У име Завичајног удружења Тузлака у Бијељини, диригент хора “Србадија” Десанка Тракиловић, најавила је да ће ове године бити обиљежено 28 година од егзодуса 80.000 Срба са тузланске регије и припремљена студија “Тузла, злочин без казне”, о чему је раније објављен филм.
 
- Све док се будемо скупљали у црквеној порти и његовали своју традицију, чували породицу и образовали дјецу, ми ћемо имати напредак”, поручила је Тракиловићева.

Семберија ИНФО - О. Стјепановић