ПАЛМЕР: ЗАБРИНУТИ СМО ЗБОГ РУСКИХ НАМЈЕРА ПРЕМА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ :: Semberija INFO ::

 

ПАЛМЕР: ЗАБРИНУТИ СМО ЗБОГ РУСКИХ НАМЈЕРА ПРЕМА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ


Foto: G. Srdanov/RAS Srbija
Сједињене Америчке Државе полажу велике наде да ће Европска унија сљедећег мјесеца почети приступне преговоре са Сјеверном Македонијом и Албанијом и европски пут тих земаља сматра неопходним, рекао је за бугарски сервис Радија Слободна Европа специјални представник САД за Западни Балкан Метју Палмер.

Француска и Низоземска зауставиле су отварање преговора о чланству с овим двјема земљама прошле године, што је изазвало разочарање и забринутост на Западном Балкану у којем утицај шире Русија и Кина, наводи РСЕ.

– Непосредно питање дневног реда, питање с којим ће се Европско вијеће суочити на састанку у марту, је да ли ће отворити приступне преговоре са Сјеверном Македонијом и Албанијом – рекао је Палмер.
Он је истакао како се Сједињене Америчке Државе надају да ће одговор на то питање бити да.
 
– Сматрамо да су обје земље, по заслузи, квалификоване. Сматрамо да је то важан сигнал који треба послати региону. Неопходно је да и Сјеверна Македонија и Албанија имају јасан европски пут и европску перспективу – истакао је Палмер.

Он је на позицију специјалног представника за Западни Балкан постављен у аугусту 2019. године.
Изразио је забринутост због руског утицаја у регији и онога што је назвао покушајима поткопавања међународне подршке за македонско-грчки споразум којим је окончан 27-годишњи спор између двије сусједне земље.

– Забринути смо због руских намјера према Западном Балкану – казао је Палмер и додао: “Такође бих указао на руске напоре ка обезвређивању подршке споразуму између Скопља и Атине као још један примјер злоћудне активности руске државе”.

Додао је да Русија “преферира рањив Западни Балкан, који је подијељен, сумњичав, с елементима хаоса” јер је то, како истиче, “подручје гдје Руси могу створити тензије како би искористили ситуацију и направили раздор између Западног Балкана и међународне заједнице”.

(Клиx)