ДЕМОКРАТИ ПОЗВАЛИ РЕПУБЛИКАНЦЕ ДА ГЛАСАЈУ ЗА ОПОЗИВ ТРАМПА :: Semberija INFO ::

 

ДЕМОКРАТИ ПОЗВАЛИ РЕПУБЛИКАНЦЕ ДА ГЛАСАЈУ ЗА ОПОЗИВ ТРАМПА


Демократски тужиоци јуче су тражили да Сенат опозове Доналда Трампа у завршним ријечима посебно упућенима републиканцима које су позвали да се супротставе свом предсједнику “без моралног компаса”.

– Кад предсједник покуша приморати савезника да му помогне варати на изборима и потом то сакрити, морамо рећи да је било доста. Доказали смо да је Трамп крив. Сада будите праведни и непристрасни и осудите га – рекао је демократа и главни тужилац Адам Шиф члановима горњег дома Конгреса који ће своју одлуку донијети у сриједу.

Републиканци стоје иза Трампа

Ипак, мало је вјероватно да ће се Сенат одлучити за Трампов опозив. За то су потребне двије трећине од стотину заступника који сједе у том тијелу, а 53 републиканца који имају већину стоје иза Трампа. Шиф им се због тога директно обратио.

– Не можете вјеровати овом предсједнику да ће учинити оно што је исправно. Нећете га промијенити и ви то знате – рекао им је, додавши како је сигурно да ће Трамп опет покушати варати на надолазећим изборима 3. децембра.
 
Очекивано, републикански сенатори раније су позвали на ослобађање предсједника оптужби.

– Дошао сам вам данас затражити да одбаците оптужбе – за злоупотребу овласти и опструкцију конгресне истраге против предсједника. Није ништа лоше учинио – рекао је адвокат Бијеле куће Пат Чиполоне, представљајући Трампа жртвом процеса опозива чији је циљ, по њему, спријечити да актуелни предсједник на изборима 3. децембра добије нови мандат.

– Није баш добро бити овдје на почетку изборне сезоне – када се у Ајови одвијају први демократски предизбори – рекао је Чиполоне.

Оптужбе против Трампа

Трамп се оптужује да је ускратио војну помоћ како би створио притисак на украјинског предсједника Володимира Зеленскија да отвори истрагу о Џоу Бајдену и његовом сину Хантеру који је сједио у одбору једне од највећих енергетских компанија у Украјини, као и да је потом учинио све како би Конгресу отежао истрагу.

Трамп бившег америчког потпредсједника, потенцијалног протукандидата на изборима у децембру, оптужује да је користио свој положај да помогне пословању свог сина.

(Аваз)