ЗЕНИЦА НАЈЗАГАЂЕНИЈА, У САРАЈЕВУ И ТУЗЛИ ВАЗДУХ НЕЗДРАВ ЗА ОСЈЕТЉИВЕ ГРУПЕ :: Semberija INFO ::

 

ЗЕНИЦА НАЈЗАГАЂЕНИЈА, У САРАЈЕВУ И ТУЗЛИ ВАЗДУХ НЕЗДРАВ ЗА ОСЈЕТЉИВЕ ГРУПЕ


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Према подацима са мјерних станица јутрос у 07.00 часова квалитет ваздуха у БиХ је најлошији у Зеници гдје је Индекс квалитета ваздуха износио 185 и нездрав је за становништво.

Због наведене ситуације у вези са квалитетом ваздуха у том граду, из Еко Акције наводе како је могућа појава појачаних симптома и интензитета болести код особа с болестима срца и дисајних органа, попут астме.
Сви остали би могли почети осјећати негативан утицај загађења на здравље.

Сљедеће групе требају смањити било какве спољне физичке активности: плућни и срчани болесници, труднице, дјеца и старије особе. Продужена или већа напрезања током боравка напољу требали би избјегавати и сви остали.
 
У Сарајеву и Тузли квалитет ваздуха јутрос је нездрав за осјетљиве групе становништва, а Индекс квалитета ваздуха у Сарајеву је износио 114, у Тузли 132, Јајцу 111, Лукавцу 129 и Високом 142 и у тим градовима је такође нездрав за осјетљиве групе.

С тога би обољели од болести органа за дисање и срца, затим стари, труднице и дјеца требали смањити продужена или већа напрезања током боравка напољу.

За разлику од претходних дана у Илијашу јутрос је ваздух умјерено загађен, а Индекс квалитета ваздуха износио је 100, док је Горажду износио 72 и такође ваздух је умјерено загађен.

Индекс квалитета ваздуха заснива се на мјерењу честица ( ПМ2.5 и ПМ10), озона (О3), душиковог диоксида (НО2), сумпорног диоксида (СО2) и емисије угљичног моноксида (ЦО).

(Аваз)