ПОЛИТИЧАРИ ТВРДЕ ДА СУ СИТИ БИЈЕЛОГ ХЉЕБА :: Semberija INFO ::

 

ПОЛИТИЧАРИ ТВРДЕ ДА СУ СИТИ БИЈЕЛОГ ХЉЕБА


Foto: Nezavisne

БАЊАЛУКА - Сви посланички клубови у Народној скупштини РС начелно су подржали идеју да се укине "бијели хљеб", односно добијање плате и других привилегија након истека мандата неком функционеру.

Док су неки рекли да ће директно подржати иницијативу коју је јуче у скупштинску процедуру упутио Милан Петковић, потпредсједник Народне скупштине РС и Уједињене Српске, други су рекли да прво морају да се упознају с конкретним приједлозима, али да су у принципу спремни да ову идеју подрже.

Петковић је јуче представљајући иницијативу рекао да се она састоји од нацрта измјена два закона: Нацрта закона о измјени Закона о радним односима у државним органима и Нацрта закона о измјенама Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе. У оба ова рјешења би се, како је објаснио, укинули чланови који функционерима омогућавају да плату примају шест мјесеци након истека мандата. Подсјетио је да је у прошлом сазиву 37 посланика и делегата након престанка мандата у НС РС и Вијећу народа РС, али и министара користило "бијели хљеб", за шта је у нето износу Влада издвојила 600.000 КМ.

"Сматрам да је ова привилегија непотребна и дошло је вријеме да буде укинута", додао је Петковић и додао да би се средства могла усмјерити за изградњу вртића и опремање школа. Истакао је да је неопходно означити и службена возила да би могла да буде контролисана њихова употреба.

Игор Жунић, предсједник Клуба посланика СНСД-а, каже за "Независне" да његов клуб подржава ову идеју.

"Комплексан је закон и очекујем да у наредном периоду сједнемо сви и договоримо све мјере које требају и које су везане за права и обавезе изабраних функционера. То никако не треба да буде популистичка и једнократна прича, него дефинисање свих права и обавеза које треба да имају они које су грађани бирали", рекао је Жунић.

И Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС-а, каже да ову идеју подржава те истиче да политичари треба да дијеле судбину народа који представљају.

"Има доста ствари које ова власт ради које не ваљају и има доста других мјера које треба донијети, али подржавамо укидање 'бијелог хљеба' и ми ћемо се конструктивно поставити по том питању кад то дође на ред", рекао је Станић за "Независне".

Милан Шврака, посланик ПДП-а, подсјећа да је њихов посланички клуб већ једном покретао такву иницијативу и да је он лично апсолутно за то да подржи и ову, ако је добро образложена.

"Политичари не треба да буду привилеговани на било који начин и треба да дијеле судбину народа. Зато сам спреман да то подржим", рекао је Шврака "Независним".

Споменка Стевановић, шефица Клуба Демоса, такође за "Независне" истиче да је њен клуб за овакав приједлог и да је спремна да га и лично подржи.

"Идеју апсолутно подржавам. Овај приједлог може помоћи да се побољша перцепција јавности према политичарима. Дио грађана који се информишу путем неких медија има погрешну перцепцију о нама, али истина је увијек негдје на средини. Ово је добар начин да се можда мало више приближимо грађанима", рекла је Стевановићева.

Дарко Бањац, шеф Клуба ДНС-а, рекао је "Независним" да подржава идеју и каже да му је драго што ће тај приједлог доћи пред народне посланике.

(Независне)