Шаровић: Неоствариво Додиково инвестирање је чисти популизам и јефтино копирање инвестиционог плана Србије :: Semberija INFO ::

 

Шаровић: Неоствариво Додиково инвестирање је чисти популизам и јефтино копирање инвестиционог плана Србије


Коментаришући најаву од стране члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о великом инвестиционом улагању у Републику Српску, у наредне три године, предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић истиче да је тај план потпуно нереалан и неостварив, и да је ријеч о чистом популизму и јефтином копирању  инвестиционог плана Србије.
 
„То је уствари јефтини покушај копирања петогодишњег плана инвестирања Републике Србије, искључиво због приче коју  бирачима желе пласирати у овој,  изборној години, без било кавих реалних процјена, утемељена и аргумената. Овако, у корупцији заробљена Република Српска, нажалост данас  је неспособна за иоле озбиљнији инвестициони план. У овом тренутку, Влада Републике Српске се може само даље кредитно задуживати али и то задуживање има своје ограничене лимите“, наглашава Шаровић.
 
С друге стране, истиче Шаровић, због погрешно вођене инвестиционе политике и због нажалост, опште лоше перцепције о Републици Српској као инвестиционој дестинацији, а која је створена у задњих десетак година,  Република Српска није атрактивна за улагања посебно када су у питању директне инвестиције. Сви показатељи показују да смо у том смислу најгори у региону, а тиме најгори и у Европи.
 
Шаровић наводи да  тако показатељи у 2018. години говоре да од укупних страних инвестиција у цијелој БиХ на Републику Српску отпада свега 10% или невјероватно мизерних 48 милиона КМ, а слични су показатељи и у осталим протеклим годинама.
 
„Како онда да се сада надамо и вјерујемо у некакав наводни „инвестициони бунт и процват земље“, пита Шаровић и наглашава да је за Републику Српску и народ најважније радикално мијењати политику и укупан инвестициони амбијент, како би се створили основни, кључни услови за истински економски развој и напредак.
.   
 СДС - Сектор за политику и медије