ВЕЋИНА АМЕРИКАНАЦА СМАТРА ДА ЋЕ ТЕНЗИЈЕ СА ИРАНОМ ПРЕРАСТИ У РАТ :: Semberija INFO ::

 

ВЕЋИНА АМЕРИКАНАЦА СМАТРА ДА ЋЕ ТЕНЗИЈЕ СА ИРАНОМ ПРЕРАСТИ У РАТ


Foto: Profimedia
Посљедње истраживање јавног мнијења у Сједињеним Америчким Државама (САД) показало је да скоро три четвртине испитаних сматра вјероватним да ће доћи до америчко-иранског рата у наредних неколико година.

Анкету су провели Реутерс/Ипсос након прошлоседмичног ваздушног напада у којем су америчке снаге код аеродрома у Багдаду убиле 10 особа, међу којима и иранског генерала Касема Сулејманија, команданта јединице Кудс која слови за елитни одред Револуционарне гарде Ирана.

У објављеним резултатима анкете наводи се да 71 одсто испитаника сматра да ће америчко-иранске тензије вјероватно прерасти у рат у наредних неколико година.

Седморо од десет испитаника тако мисли међу популацијом која подржава Републиканску партију, док је омјер оних који тако мисле међу демократама за скоро 10 одсто и већи.

У могућност скорог избијања рата између САД и Ирана не вјерује 17 одсто испитаних, док свега пет одсто њих категорички одговорило да рата неће бити.

Политику коју према Ирану води амерички предсједник Доналд Трамп не одобрава 53 одсто испитаних. Да Иран представља стварну пријетњу САД сматрају четири од десет испитаника, а четири одсто испитаних сматра да Иран није пријетња.

(српскаинфо.цом)