ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ НА ТАЈМС СКВЕРУ НЕЗАМИСЛИВ БЕЗ КРИСТАЛНЕ КУГЛЕ :: Semberija INFO ::

 

ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ НА ТАЈМС СКВЕРУ НЕЗАМИСЛИВ БЕЗ КРИСТАЛНЕ КУГЛЕ


Спуштање кристалне кугле с некадашње зграде Њујорк тајмса, традиција је стара 112 година и  прерасла је у глобални догађај, поставши симболом дочека Нове године у свијету. 

Од 1907. године, када је први пут засвијетлила, сваког 31. децембра на најпознатијем њујоршком тргу, Тајмс Скверу, окупи се мноштво чекајући да присуствује спектакуларном спуштању бљештаве кристалне кугле.



Уз бљештавило у Нову годину треба ући с новим обећањима. Дочек 2020. године посвећен је “даривању добре воље“. Наиме, ријеч је о идеји да се промовишу племенити циљеви, тако да смо протеклих година имали “даривање мира“, “даривање љубазности“, “даривање храбрости“...а ове године можемо обећати да ћемо од првог јануара бити бољи људи- доброћудни, хумани, великодушни и емпатични.  

Организатори новогодишњег дочека на Тајмс Скверу су од 2005. Године као химну прославе изабрали пјесму Џона Ленона .."Imagine“ ( Замисли), а коју сваке године изводи други умјетник.

Након химне, тачно у 23 сата и 59 минута, почасни гост притиском на црвено дугме активира куглу. Тај обичај је уведен 1996. године, а име особе се до посљедњег тренутка држи у тајности, те се ни ове године до задњег тренутка не зна коме ће припасти та част.  



Кристална кугла је пречника 3,7 метара,  тешка је 5.387 килограма, а спушта се са стуба високог 145 метара. Израђена је од 2.688 кристалних трокутастих панела, те освијетљена с 32.256 свјетлосних ЛЕД диода подијељених у 672 ЛЕД модула, од којих сваки садржи 48 ЛЕД-ова, по 12 у црвеној, плавој, бијелој и зеленој боји. Кугла буде освијетљена палетом од 16 милиона  боја и производи милијарду различитих шара, што ствара непоновљив ефект калеидоскопа. 

Сваке године мијења се дио панела, обично двјестотињак њих, везано уз актуелну тему прославе, а љубичаста је најављена  као главна боја овогодишње прославе.