КЛУБ ПОСЛАНИКА СДС У НСРС УПУТИО ИНИЦИЈАТИВУ ЗА СМЈЕНУ ЛУКАЧА :: Semberija INFO ::

 

КЛУБ ПОСЛАНИКА СДС У НСРС УПУТИО ИНИЦИЈАТИВУ ЗА СМЈЕНУ ЛУКАЧА


Клуб посланика СДС у Народној скупштини РС упутио је јутрос захтјев за смјену министра унутрашњих послова Републике Српске због насилничког понашања према народном посланику Драшку Станивуковићу током последњег засједања. Иницијатива је упућена предсједнику Владе Радовану Вишковићу и предсједнику Народне скупштине Недељку Чубриловићу.
 
„У жељи да се заштити дигнитет и углед највишег законодавног тијела, Народне Скупштине Републике Српске, и са циљем да се сачува систем подјеле власти у којем је извршна власт подређена законодавној и одговара јој за свој рад, Клуб посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске вам се обраћа јавним позивом за смјену министра унутрашњих послова Владе Републике Српске, Драгана Лукача, који је својим поступком на осмој посебној сједници Народне скупштине 22.12.2019. године, довео у питање све напријед наведено“ – стоји у иницијативи Клуба посланика СДС-а.
 
У иницијативи Клуба СДС још стоји да је Лукач физичким нападом на народног посланика, којем је претходно пријетио да ће завршити исто као и заставице (дакле, поломљен и на поду), а који је пред њим мирно стајао, довео је у питање не само углед Владе РС већ и свих припадника Министарства унутрашњих послова РС који часно и поштено раде свој посао.  
 
У иницијативи Клуб посланика СДС се директно обратио предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу и предсједнику Владе РС Радовану Вишковићу.
 
„Господине предсједниче Народне скупштине, с обзиром да нисте поступили у складу са одредбом члана 165. Пословника о раду Народне скупштине који гласи: „Мјера удаљења са сједнице може се изрећи народном посланику или другом учеснику у расправи и без претходно изречених мјера у случају физичког напада, односно другог сличног поступка којим се угрожава физички или морални интегритет учесника сједнице у згради Народне скупштине“,  и министру унутрашњих послова, Драгану Лукачу, нисте изрекли мјеру удаљења са сједнице, него сте му дозволили да се након свега чак и обрати посланицима и још једном понизи Народну скупштину лажима да је био угрожен доласком народног посланика (којег је он лично позвао да му приђе) сматрамо да сте сада, као први човјек Народне скупштине, у моралној обавези да у складу са чланом 13. Закона о влади Републике Српске затражите од премијера да разријеши Драгана Лукача са позиције министра унутрашњих послова“ – стоји у иницијативи Клуба посланика СДС.
 
„Поштовани предсједниче Владе, најмање што можете да урадите у овом тренутку, а у циљу стварања услова за живот без страха грађанима Републике Српске и скидање стигме са свих припадника Министарства унутрашњих послова, како у Републици Српској тако и у региону, јесте да смјените министра унутрашњих послова, Драгана Лукача, који је јавно, пред посланицима и хиљадама гледалаца испред ТВ пријемника, физички насрнуо на народног посланика, а након тога, опет јавно изрекао неистине свима њима“ – каже се у иницијативи Клуба посланика СДС-а.

(СДС РС)