Петорици ИСИЛ-оваца одређен притвор :: Semberija INFO ::

 

Петорици ИСИЛ-оваца одређен притвор


САРАЈЕВО: Суд БиХ, на приједлог Тужилаштва, одредио је једномјесечни притвор петорици бх. ИСИЛ-оваца који су синоћ из Сирије депортованих у БиХ.

Ријеч је о Емиру Алишићу, Јасмину Кесеровићу, Хамзи Лабибију, Сенаду Касуповићу и Миралему Дедићу. 

Притвор им је одређен због страха од бијега.

У просторијама СИПА-е на испитивању се још налазе двојица депортованих држављана БиХ, бораца тзв. Исламске државе; Мухарем Дунић и Армен Џелко за којима није расписана Интерполова потјерница. 

У законском року биће предати на даље поступање Тужилаштву БиХ.

Јасмин Кесеровић, Сенад Касуповић, Хамза Лабиди, Миралем Бербић, Емир Алишић, Армен Џелко и Мухарем Дуњић депортовани су синоћ из Сирије у Босну и Херцеговину.

Петорица осумњичених терориста Кесеровић, Касуповић, Лабиди, Бербић и Алишић су након слијетања на сарајевски аеродром, након сат и по контроле под јаком полицијском пратњом превезени на Суд БиХ гдје су одржана  рочишта за одређивање притвора с обзиром да је за њима била расписана потјерница.

Преосталу двојица из прве групе ИСИЛ-оваца која је  пребачена у Сарајево, Џелку и Дуњића, су на аеродрому преузели припадници  Агенције за истраге и заштиту (СИПА) и превезли их у своје просторије у Источном Сарајеву ради криминалистичке обраде. Сви они су осумњичени због кривичних дјела организирања терористичке групе, противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама и тероризам.

У Суду БиХ синоћ је, на приједлог Тужилаштва, одржано рочиште за одређивање притвора петорици од седморице бивших припадника ИСИЛ-а, држављана БиХ, који су депортовани из Сирије.

Тужилаштво БиХ било је искључиво у свом захтјеву, затраживши притвор за њих петорица - Сенада Касуповића, Јасмина Кесеровића, Хамзу Лабиди, Миралема Бербића и Емира Алишића. Оптужени су негирали кривицу, а њихова одбрана тражила је кућни притвор и одређивање мјера забране.

Подсјећамо да је прва група од укупно 25  држављана БиХ  из Сирије, синоћ слетјела на сарајевски аеродром. Осим семодрице мушкараца, у овој групи се налази и шест жена и 12 дјеце, потврђено је из Министарства  безбједности  БиХ.

По доласку на Међународни аеродром Сарајево  прошли су  одговарајуће провјере Граничне полиције БиХ, пружена им је неопходна помоћ, а након тога су транспортовани у прихватни центар  Делијаш код Сарајева ради даљих прегледа и пружања медицинске помоћи. У припреми за повратак држављана БиХ  из Сирије посљедњих неколико мјесеци интензивно су сарађивале бројне надлежне институције, министарства, полицијске и безбједносне  агенције из БиХ и међународни партнери.

​Глас Српске