ПОМОЋ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА У ТРЕБИЊУ: БЕСПЛАТАН СЈЕМЕНСКИ КРОМПИР КООПЕРАНТИМА :: Semberija INFO ::

 

ПОМОЋ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА У ТРЕБИЊУ: БЕСПЛАТАН СЈЕМЕНСКИ КРОМПИР КООПЕРАНТИМА


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Требињски “Аграрни фонд” позвао је пољопривреднике који су заинтересовани за кооперативну сарадњу, да се до 2. децембра јаве у овај фонд, како би добили сјеменски кромпир и друга сјемена.

– Обезбиједићемо сјеменски кромпир и ситна сјемена за прољетну сјетву пољопривредним произвођачима, који ће производити веће количине поврћа и продавати га на тржишту, а не само за властите потребе – каже Веселин Дутина, директор “Аграрног фонда”.

Наводи да је ријеч о потпуно другом начину помоћи пољопривредницима него раније и нада се да ће одазив бити добар.

– За сада имамо 13 пријава. Послије 2. децембра одржаћемо састанак са свим заинтересованим, објаснити им детаље кооперације и потписати уговоре. Тиме ће се пољопривредници обавезати да одређене количине производа морају да продају “Аграрнон фонду”- објашњава Дутина.

Произвођачима ће бити обезбијеђена и бесплатна обрада земљишта механизацијом овог фонда.

Ово је трећа година да “Агарни фонд” помаже пољопривреднике на подучју Требиња, а прошлих сезона дијелили су сјемена и садни матреријал онима који први пут обрађују запуштене обрадиве површине.

У оквиру пројекта “Директна социоекономска помоћ изузетно угроженим породицама у локалним заједницама у БиХ” недавно је монтирано 25 пластеника у требињским селима.

Пластеници  површине од 100 и 75 квадрата опремљени су савременим системом за наводњање, а дониран је и садни материјал за почетну производњу.

Корисници су претходно морали припремити земљиште, а обавезали су се да пластенике не могу продати у наредне 2 године.

Херцеговачки мед на шведском тржишту

Вриједност пројекта, чији је донатор Министарство спољних послова Њемачке, износи 60.000 КМ, а град Требиње је обезбиједио 20.000 КМ. Иначе, на шведском тржишту ускоро би се требао појавити херцеговачки мед.
У “Аграрном фонду” су потврдили да је 500 килограма меда прошло анализе и да треба да се заврше административни послови.

(српскаинфо.цом)