Независне новине истражују: Ко ће сједити у новом Савјету/Вијећу министара :: Semberija INFO ::

 

Независне новине истражују: Ко ће сједити у новом Савјету/Вијећу министара


САРАЈЕВО - Ко ће сједити у девет министарских фотеља у Вијећу министара БиХ, већ се увелико спекулише у политичким и новинарским круговима и, како сада ствари стоје, у њима ће остати неколико старих, али сјешће и нова лица.

Подсјећамо, према политичком и коалиционом договору СНСД-а, СДА и ХДЗ-а, сваком ће припасти по три министарства, а позиција предсједавајућег СНСД-у.

Према расподјели коју су партнери давно договорили, СНСД-у припадају вањска трговина и економски односи, промет и комуникације и људска права и избјеглице, СДА вањски послови, безбједност и одбрана и ХДЗ-у правда, цивилни послови и финансије и трезор.

Зоран Тегелтија је у уторак добио зелено свјетло парламентарне Комисије за именовање и избор Вијећа министара БиХ као кандидат за првог човјека ове институције БиХ, те би Представнички дом требало да га именује за предсједавајућег наредне седмице и од тада у наредних 35 дана би требало да састави свој кабинет.

Оно што је сигурно, а што је "Независним" потврђено из извора блиских коалиционим партнерима, позицију министра вањске трговине и економских односа добиће Сташа Кошарац, тренутни предсједник Клуба СНСД-а у Представничком дому БиХ. Наводно, два преостала министарства - промет и комуникације те људска права и избјеглице - могли би да преузму коалициони партнери СНСД-а из Републике Српске, али то још није договорено.

И у СДА још није донесена коначна одлука о будућим министрима, али оно што се прича по кулоарима је да је фотеља шефа бх. дипломатије нуђена Денису Звиздићу, предсједавајућем Представничког дома БиХ и првом човјеку Вијећа министара БиХ у техничком мандату, али да он није баш био заинтересован за то.

Наводно, то би мјесто требало да преузме Бисера Турковић, провјерени и одани кадар СДА, која, подсјећамо, има велико искуство у дипломатији. Она је била амбасадор БиХ у Сједињеним Америчким Државама те дипломата у Белгији, Мађарској, Хрватској, сталној мисији БиХ при Уреду Уједињених народа и Мисији ОСЦЕ-а у Бечу. Тренутно је амбасадорица БиХ у Катару.

Министарство сигурности, према договору СДА са бошњачким партнерима, припало је СББ-у, а према сазнањима "Независних", ту позицију требало би да преузме лидер те странке Фахрудин Радончић, који је у овом тренутку делегат у Дому народа БиХ.

Међутим, у политичким круговима задњих дана спомиње се и кадар ове странке Исмир Јуско, који је у прошлом сазиву Вијећа министара био министар промета и комуникација, а тренутно је у Влади Кантона Сарајево министар за борачка питања. У столицу министра одбране највјероватније би требало да сједне кадар ДФ-а Сифет Поџић.

У ХДЗ-у, како сазнајемо, ситуација је много јаснија и чистија. У Тегелтијин кабинет требало би да сједну провјерени кадрови ове странке. Тако би као министар финансија и трезора требало да остане актуелни Вјекослав Беванда.

Постоји велика могућност, како сазнајемо, да на мјесту министра правде и у наредне три године остане актуелни министар Јосип Грубеша, иако се често помињало име Барише Чолака, који је тренутно делегат у Дому народа БиХ и који је већ раније обављао поменуту министарску функцију.

Ко ће бити министар цивилних послова, још је неизвјесно, мада се често спомиње могућност да Драган Човић и ХДЗ ту позицију дају својим хрватским партнерима и да је најближе тој фотељи Илија Цвитановић, лидер ХДЗ 1990.

Странкама за расподјелу бит ће и позиције 10 замјеника министара с обзиром на то да свако министарство има по једног замјеника министра, а Министарство одбране два. Замјеник министра, према закону, мора бити друге националности у односу на министра.

Неизвјесно је још, како истиче извор "Независних", како ће те позиције бити подијељене, јер коалициони партнери желе "људе из својих странака" на тим позицијама у министарствима попут финансија и трезора, вањских послова, правде, али и безбједности.

"СДА је министарске позиције дала партнерима ДФ-у и СББ-у, због тога што свој кадар жели на позицијама замјеника у кључним министарствима", тврди извор "Независних" и додаје да је СНСД спреман да замјеничке позиције у веома битним министарствима уступи Српском клубу, односно партијским колегама Ненада Стевандића.

​Независне новине