Американци нервозни због снаге Русије :: Semberija INFO ::

 

Американци нервозни због снаге Русије


ПЕНТАГОН

БАЊАЛУКА - САД су посљедња земља у свијету која може држати политичке придике и давати критике на рачун наводног мијешања Русије у унутрашњу политику коју воде садашња руководства Српске и Србије.

Став је ово саговорника “Гласа Српске” који су коментарисали извјештај Министарства одбране САД о руском утицају на Балкану.

У извјештају, који су јуче објавили поједини медији, наведено је да  је Русија одлучна да на западном Балкану “одбије утицај ЕУ и САД и умањи утицај НАТО-а”. У истом документу се наглашава да је кључ руске стратегије да “окрене јавно мњење против евроатлантских интеграција”. Да би то спровела, Русија наводно користи економску помоћ, дипломатску подршку и енергетску зависност.

Представници америчког Министарства одбране закључују да САД и ЕУ не могу себи приуштити “амбивалентност на западном Балкану”, јер, како су образложили, такав приступ “отвара врата руском малигном утицају”.

Када је ријеч о БиХ, наведено је да “односе те државе са Русијом компликују етничке и политичке тензије у тој земљи”.

- Постоје докази да Русија у БиХ подржава сепаратистички покрет Срба на челу са Милорадом Додиком. Њихова подршка мотивисана је жељом да се спријечи улазак БиХ у НАТО и ЕУ - навели су из Министарства одбране САД.

Према ријечима декана Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци Драгомира Кесеровића, САД су посљедња земља у свијету која може држати овакве придике о сепаратизму.

- Готово да нема државе у свијету у којој нису умијешали своје прсте и покушали да силом спроведу неке своје циљеве. Шта је са Косовом, шта је бившом Југославијом - запитао се Кесеровић.

Како је нагласио, пролази вријеме вазалства, у којем су се годинама налазили народи на простору Балкана.

- Овим извјештајем САД су признале да се Русија вратила те да им може парирати и спријечити њихову досадашњу булдожер дипломатију. Русија се вратила и то је добро, због баланса. И Москва и Вашингтон желе ширити свој интерес. И ту нема ништа спорно. Али, једно је када то неко покушава пријетећи, а друго је када то неко ради споразумима и инвестицијама - каже Кесеровић.

Објашњава да је простор Балкана одувијек био интересантан великим силама, јер је он граница између истока и запада.

- Ко њега држи, контролише и Европу. Због тога САД и смета повратак Русије. Америка је навикла на послушничку политику. Више то не иде тако, јер је управо Русија противтежа тим покушајима. Москва нуди сарадњу, а Вашингтон не нуди ништа - закључио је Кесеровић.

Са својим колегом слаже се и Милош Шолаја, професор са Факултета за политичке науке Универзитета у Бањалуци, који каже да се из извјештаја може јасно видјети да се америчкој администрацији не свиђа повратак Русије на Балкан.

- Све велике силе имају неке интересе на Балкану, па тако и САД, јер је он веома важан у геополитичким односима. Али, мале земље морају сарађивати са свима. Морају се окренути оним земљама које нуде развој и стабилност - закључио је Шолаја.

Афере

Да америчка дипломатија на све начине покушава нарушити добре односе српског руководства са Русијом, може се видјети, како је истакао Кесеровић, и из посљедњег покушаја креирања шпијунске афере у Србији.

- Ријеч је о аматерском покушају. Али, треба очекивати да ће сличних покушаја и даље бити - додао је он.

Глас Српске