Иран испалио 300 пројектила на Израел: Наша мисија је окончана; Нетанјаху: Пресрели, блокирали - побиједићемо :: Semberija INFO ::

 

Иран испалио 300 пројектила на Израел: Наша мисија је окончана; Нетанјаху: Пресрели, блокирали - побиједићемо


Извор: Агенције / РТРС

Иран је лансирао више стотина дронова и балистичких пројектила ка Израелу у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску. Извјестан број пројектила пробио израелску одбрану. Извјештаји о евентуалној штети и повређенима се још прикупљају. Иран прогласио крај операције. Бијела кућа тражи уздржаност од Јерусалима. Блиски исток на ивици великог сукоба. Судбина региона у рукама Бенјамина Нетанјахуа.

13.26 - Г7 сазвао видео конференцију о нападу на Израел


Шефови држава и влада Групе 7, најбогатијих либералних економија свијета, састаће се данас поподне на видео конференцији да разговарају о иранском нападу на Израел, саопштила је Влада Италије, земље која је актуелна предсједавајућа Г7.

"Италиајско председништво Г7 сазвало је за данас рано поподне видео конференцију на нивоу лидера", саопштила је италијанска влада.

Поред Италије у Г7 су и САД, Канада, Велика Британија, Француска, Њемачка и Јапан.

11.07 - Хамас: Напад Ирана на Израел његово природно право и заслужен одговор

Хамас је саопштио да је ирански напад на Израел био "природно право и заслужен одговор" на бомбардовање конзулата у Дамаску.

- Ми из Хамаса видимо операцију коју је спровела Исламска република Иран као природно право и заслужен одговор на злочин циљања иранског конзулата у Дамаску и убиство неколико вођа Револуционарне гарде - пише у саопштењу Хамаса.

11.04 - Амбасада САД у Израелу: Смањила се опасност од напада дроновима и ракетама

Америчка амбасада у Израелу саопштила је данас да се смањила опасност од напада дроновима и ракетама и да је, у складу са тренутним упутствима израелске команде, укинут налог да службеници америчке владе и чланови њихових породица буду у склоништима.

Амбасада је навела на свом сајту да, међутим, претходна ограничења путовања за запослене у америчкој влади и чланове њихових породица остају на снази. 

10.18 - Бајден: Помогли смо Израелу да обори скоро све пројектиле

Предсједник САД Џозеф Бајден рекао је да су САД помогле Израелу да обори скоро све беспилотне летјелице и ракете које су лансиране из Ирана.

- По мом налогу, да би подржала одбрану Израела, америчка војска је током протекле седмице премјестила авионе и разараче за одбрану од балистичких пројектила у регион - рекао је Бајден у обраћању нацији.

10.14 - Гутерес: Не можемо себи приуштити још један рат

Међународна заједница не може себи приуштити још један рат, рекао је генерални секретар УН Антонио Гутерес поводом напада Ирана дроновима и ракетама на Израел.

- Дубоко сам забринут због веома реалне опасности од разорне ескалације широм регије. Позивам све стране да покажу максималну уздржаност да бисмо избјегли било какву акцију која би могла да доведе до великих војних сукоба на више фронтова на Блиском истоку - рекао је Гутерес.

Он је подсјетио да је више пута нагласио да ни Блиски исток нити свијет не могу себи приуштити још један рат, пренио је Тас.

Стални представник Израела при УН Гилад Ердан сматра да је Иран нападом прекршио Повељу УН.

Више на  rtrs.tv