Заказана сједница Савјета безбједности УН о нападу Ирана на Израел :: Semberija INFO ::

 

Заказана сједница Савјета безбједности УН о нападу Ирана на Израел


Извор: БХРТ/Агенције (Х.С.)

Сједница Савјета безбједности УН на којој ће се разговарати о нападу Ирана на Израел заказана је за вечерас, потврдила је мисија Малте, која предсједава највишим тијелом свјетске организације.

Портпарол мисије рекао је да је почетак сједнице планиран за 22.00 часа по средњоевропском времену.

Иран је синоћ покренуо зрачни напад на Израел у знак одмазде за зрачни напад на ирански дипломатски објекат у Дамаску у Сирији 1. априла. 

Иранска Револуционарна гарда потврдила је лансирање десетина дронова и пројектила према Израелу.

Израелска војска саопштила је да су оружане снаге обориле више од 99 одсто иранских беспилотних летјелица и пројектила и да се разматрају опције за даља дејства.

Израел тврди да је напад "пропао", Иран да је "успјешан"

Израелски званичници данас су објавили неколико изјава у којима се наводи да Иран "није успио" у свом одговору на узвратни напад на израелски зрачни напад, а као одговор на израелски напад на ирански конзулат у Дамаску

Међутим, Иран је рекао да је извео "успјешан" напад на израелске циљеве.

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да је његова земља "зауставила ирански напад у сарадњи са Сједињеним Америчким Државама и другим земљама савезницима" које није именовао.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху обећао је да ће његова земља остварити побједу након што је војска саопштила да је оборила већину од близу 300 дронова и пројектила које је лансирао Иран у оштрој ескалацији блискоисточног сукоба.

"Пресрели смо, одбили смо, заједно ћемо побиједити", објавио је Нетањаху на мрежи "Икс".

Иранска званична телевизија тврдила је, међутим, да је Иран извео "успјешан" напад на израелске циљеве.

Иран је упозорио да ће извршити још већи удар на израелску територију уколико Израел узврати на ноћашњи напад дроновима и ракетама.

Начелник Генералштаба иранских оружаних снага генерал-мајор Мохамед Багери истовремено је упозорио Вашингтон да не пружа подршку израелској војној акцији.

"Наш одговор ће бити много већи од вечерашње војне акције ако Израел узврати Ирану", рекао је синоћ Багери државној телевизији.

Израелска војска: Иран напао Израел са 290 пројектила и дронова

Израелска војска саопштила је данас да је Иран напао Израел са 290 пројектила и дронова, укључујући 100 балистичких ракета.

Израелска јавна радиодифузна корпорација цитирала војску да је у суботу навече Израел био подвргнут иранским нападима који су укључивали око 100 балистичких, 30 крстарећих ракета и 160 самоубилачких дронова.

"Лансирања пројектила и дронова изведена су са различитих локација у Ирану у неколико таласа“, наводи се у саопштењу.

Војска је истакла да се то поклопило са другим лансирањима ракета и дронова из Јемена и Ирака, те око 40 из Либана.

Војска тврди да су израелски ратни авиони заједно са другим земљама предвођеним Сједињеним Америчким Државама "пресрели више од 20 крстарећих пројектила" изван територије Израела.

"Није било продора крстарећих пројектила на територију Израела, већ балистичких ракета које су нанијеле мању штету инфраструктури“, саопштила је војска не наводећи детаље.

Иран: Нећемо оклијевати у подузимању даљих одбрамбених мјера како би заштитили "легитимне" интересе

Иран је данас рекао да неће оклијевати у подузимању даљих одбрамбених мјера како би заштитио своје "легитимне" интересе од било каквих "агресивних" војних акција.

Иранско Министарство вањских послова потврдило је своју приврженост принципима и циљевима Повеље Уједињених народа и међународног права, објавила је новинска агенција Мехр.

Министарство је поновило иранску одлучност да "одлучно брани свој суверенитет, територијални интегритет и националне интересе од било каквог незаконитог налога за употребу силе и агресије".

Такођер је истакнуто да "прибјегавање Техерану одбрамбеним мјерама у остваривању права на самоодбрану показује одговоран приступ Ирана према регионалном и међународном миру и сигурности".

"Ако буде потребно, нећемо оклијевати да предузмемо даље одбрамбене мјере како бисмо заштитили легитимне интересе Ирана од било каквих агресивних војних акција и незаконите употребе силе", додали су из Министарства.