Скоро три милијарде људи у свијету не користи интернет :: Semberija INFO ::

 

Скоро три милијарде људи у свијету не користи интернет


Foto: Pixnio
Број корисника интернета широм свијета брзо расте. Генерално, земље с више становништва углавном имају више корисника интернета, али то није правило.

Кључни статистички показатељи јесу да је од 59.9 до 68.3 одсто глобалног становништва онлајн, а Кина је једина земља у свијету с више од милијарду корисника, пише "Политика".

Четвртина корисника интернета живи у источној Азији и сјеверној Европи, тј. нордијске земље имају највећу стопу кориштења интернета (97.4 одсто), а више од 90 одсто становника САД користи интернет.

Највише времена на мрежама у свијету проводе Јужноафриканци, у просјеку чак девет сати и 38 минута дневно, преноси специјализовани портал "Мреж" и наводи да није изненађење да због огромне популације Кина од свих земаља у свијету предњачи у броју корисника интернета - троје од четворо људи (око 74 одсто) у тој земљи га свакодневно користи.

Индија је на другом мјесту, а нешто мање од половине њеног становништва (49.15 одсто) користи интернет, што је 692 милиона људи. На трећем мјесту је САД с 311.3 милиона корисника (од 331.9 милиона становника), тј. 93 одсто популације.

Стручњаци не очекују да ће се на овом пољу у скорије вријеме нешто промјенити и да ће Азија, као континент, и даље бити водећа у погледу корисника интернета како глобална бројка наставља да расте.

Сјеверна Европа има највећу свјетску стопу покривености интернетом, 97.4 одсто, а Источна Африка најнижу, свега 23.1. Како се истиче у извјештају, различити извори наводе различите бројке корисника интернета у свијету, па тако се помиње да је између 4.8 милијарди и 5.47 милијарди људи, тј. између 59.9 и 68.3 одсто становништва у свијету онлајн.

Према подацима "Дата репортала", број корисника интернета порастао је глобално око два пута од 2013. године.

Истовремено, једни од највећих свјетских корисника јесу грађани Бразила, Филипина, Аргентине и Колумбије, који су онлајн у просјеку више од девет сати. Како се наводи, посљедњи подаци говоре да 56.9 одсто приступа интернет садржају долази с мобилних уређаја, а осталих 43.1 с рачунара.

Интересантан податак јесте и да велика велика већина (84.9 одсто) људи који живе у Чешкој приступа интернету путем рачунара. Истовремено, укупно седам од 10 земаља с највећим бројем становника који приступају интернету путем рачунара налази се у Европи, преноси "Нови магазин".

(Независне)