ЗАКЉУЧЦИ И ПРЕПОРУКЕ СА ТРЕЋЕГ КОНГРЕСА ХИСПА :: Semberija INFO ::

 

ЗАКЉУЧЦИ И ПРЕПОРУКЕ СА ТРЕЋЕГ КОНГРЕСА ХИСПА



У организацији  Удружења ХИСПА (Удружење Центара за хипертензију и превенцију инфаркта и шлога) и ЈЗУ Болнице „Свети Врачеви“ Бијељина, протеклог викенда у Бијељини одржан је Трећи међународни конгрес ХИСПА „Заштита срца и крвних судова - свјетски резултати у регионалном окружењу - успјех ХИСПА програма“ на којем су донесени закључци и препоруке за унапређење медицинске праксе.  

Око 1000 медицинских радника из 15 земаља свијета  дали су свој допринос за успјех овогодишњег конгреса који је имао мултидисциплинарни приступ превенцији, дијагностици и лијечењу кардиоваскуларних болести. 
Према оцјени учесника, научни скуп у Бијељини је  био одлична  платформа за представљање најновијих истраживања, технолошких иновација и терапијских приступа у овој области, што ће омогућити стручњацима да остану информисани о најактуелнијим методама превенције и лијечења кардиоваскуларних обољења.



Закључци и препоруке  Трећег конгреса ХИСПА су:

1. Ради процјене кардиоваскуларног ризика код особа оба пола старијих од 30 година и припреме персонализованог програма превенције, неопходно је спровести активан континуиран скрининг за кардиовакуларне факторе ризика 
2. Научна и стручна јавност посебно истичу значај правовремене и сталне примјене нефармаколошке терапије – исхране, физичке активности, контроле стреса, примјене концепта смањења штетности у превенцији и очувању здравља.
3. Персонализованим приступом пацијенту кроз концепт личног програма превенције и лијечења кардиоваскуларног ризика се може постићи значајна редукција инциденце инфаркта и шлога.
4. Љекари и медицински техничари ХИСПА-е истичу важност одговорне и добро регулисане примјене вјештачке интелигенције у превенцији, дијагностици и лијечењу кардиоваскуларних обољења.
5. Треба развијати мрежу ХИСПА центара у Републици Српској, БиХ и на територији Балкана и Европе ради широке примјене ХИСПА програма на свим нивоима здравствене заштите.
6. У случајевима када превенција није довољна, и када ипак дође до развоја можданог удара, брза реакција, дијагностика и терапијска интервенција, прије свега минимално инвазивне интервентне радиолошке процедуре, кључни су фактор за смањење стопе инвалидитета и морталитета.

Захваљујемо свим учесницима, спонзорима, посјетиоцима, јавним институцијама, медијима и свим људима добре воље који су подржали наш труд да у Бијељину доведемо свјетске стручњаке. 

Конгрес је одржан под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика. Покровитељи су били министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, на учешћу и покровитељству конгреса, заједно са  Министарством за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске, а подршку и благослов за одржавање конгреса дали су  Његова светост Патријарх српски Порфирије и Његово преосвештенство епископ Фотије. 

Предсједник Организационог одбора конгреса је био проф. др Златко Максимовић, директор ЈЗУ Болница “Свети Врачеви” Бијељина, а предсједник Научног одбора проф. др Небојша Тасић, помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести “Дедиње” Београд и предсједник Удружења центара за хипертензију и превенцију инфаркта и шлога (ХИСПА) и Свјетског удружења за васкуларно здравље (ИСВХ).

У организацији конгреса ове године придружили су се Медицински факултет из Бањалуке Универзитета Бањалука и Медицински факултет Фоча Универзитета Источно Сарајево, те партнерске организације из Републике Српске: Друштво доктора медицине, Удружење кардиолога, Удружење за атеросклерозу и кардиоваскуларна истраживања, Удружење ендокринолога и дијабетолога, Удружење неуролога, Удружење доктора породичне медицине и Удружење пулмолога.

Технички организатор била је Туристичка агенција Happy Travel Бијељина. 

МЦ студио из Бијељине био је задужен за пренос конгреса уживо путем yоутубе канала бијељинске болнице, на којем можете погледати сва конгресна дешавања: https://www.youtube.com/@jzusvetivracevibijeljina1007 (opcija live)