Огласили се: Ми смо срушили Фејсбук и Инстаграм :: Semberija INFO ::

 

Огласили се: Ми смо срушили Фејсбук и Инстаграм


Извор: Б92 / Глас Српске

Велики број корисника широм свијета јуче је имао проблема са приступом Фејсбук, Инстаграм и Тредс сервисима.

Корисници три платформе су пријављивали да су аутоматски излоговани са Мета сервиса и приказује им се порука за “истеклу сесију”. Потом нису могли да се логују назад на сервисе. Инстаграм је приказивао грешке за Фид.

Рани извјештаји су сугерисали да су у питању ДДоС напади, иако су из Мете након неколико сати тврдили другачије.

За сада још увек није познато да ли се радило о техничком проблему или о нападу на “Супер уторак” у САД-у, али како извјештава сајт СајберИнт за напад су одговорни хакери.

Наводно, три познате хакерске групе су заједно сарађивале. Скајнет, Годзила и Анонимус Судан су се огласили на различитим платформама, преузимајући одговорност за рушење Фејсбук, Инстаграм и Тредса.

За сада нема потврда да се заиста ради о нападима ових група, али оне јесу сарађивале у прошлости. У децембру 2023. године, три групе су преузеле одговорност за проблеме са логовањем на платформи Дискорд. 

Такође су сарађивали на другим пројектима, укључујући и напад на ЧетГПТ.

Занимљиво је да Анонимус Судан није унапријед обавјестио о нападима, што ова група обично ради када су у питању овако велике акције, па се претпоставља да група можда блефира.

Иако Скајнет, Годзила и Анонимус Судан тврде да су разлог јучерашњег пада Метиних платформи, за сада нема доказа да је то заиста истина и могуће је да се ради о блефирању, преноси Б92.