Додик предложио рјешење како да се повећају плате радницима у правосуђу :: Semberija INFO ::

 

Додик предложио рјешење како да се повећају плате радницима у правосуђу


Извор: Глас Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик коментарисао је штрајк у правосуђу Републике Српске те предложио рјешење за тренутну кризу.

Лидер СНСД-а каже да проблеми који су ових дана ескалирали трају 15 до 20 година, "када су интервенцијама странаца судијама дате веће плате, а дактилографи и други запослени остали испод црте".

"Још док сам био премијер знао сам да је то било питање које треба ријешити. Треба ријешити тако што судијама треба смањити плате, а повећати осталим радницима. То ће бити мој приједлог", рекао је Додик за Кликс.

Нешто раније, предсједник Синдиката правосуђа Српске Синиша Петровић у разговору за исти портал изјавио је како су запослени већ осми дан у штрајку.

"Ми смо донијели одлуку другог фебруара да ћемо 28. фебруара ступити у штрајк и дали смо довољно времена, како би могли кроз преговоре могли да покушамо доћи до рјешења да до штрајка не дође. То се није десило и десило се да није било помака у преговорима и ми смо 28. фебруара започели штрајк у правосудним институцијама Републике Српске", каже Петровић.

Петровић наводи да се у штрајк кренуло са 29 институција, а у овом тренутку су 34 институције штрајку, те да број институција у штрајку расте, али и да неке институције нису имале синдикалне организације, али су почетком штрајка приступиле штрајку и на уставно загарантовано начин тражили права.

Штрајк радника у правосуђу Републике Српске који траје од прошле сриједе створио је велике проблеме грађанима којима су биле потребне административне услуге у надлежности судова, преноси Мондо.