Бербокова има поруку Бањалуци :: Semberija INFO ::

 

Бербокова има поруку Бањалуци


Фото - Аваз

Извор: Глас Српске

​Апелујем на Бањалуку да на европски пут кренемо заједнички и одлучно с јасним опредјењем ка европским вриједностима, рекла је Аналена Бербок, министар спољних послова Њемачке на конференцији за медије с Елмедином Конаковићем, министром спољних послова БиХ.

Она је рекла да ће Њемачка јасно рећи не "фантазијама о отцјепљењу", које се, како је нагласила, супротстављају европским интеграцијама, додавши да БиХ може у ЕУ само као уједињена земља.

"О томе сам причала са српском чланицом Предсједништва, рекла сам да нам реторика доноси велику бригу", рекла је она и додала да се на примјеру Русије може видјети како се води рат дезинформацијама и како ријечи могу послужити за стварање подјела, преносе Независне.

Нагласила је да је за БиХ важно да буде успостављена владавина права, не само због правне државе него и због сигурности инвестиција.

Позвала је на усвајање препорука ОЕБС-а и ОДИХР-а око интегритета изборног процеса.

"Било би за жаљење ако би високи представник на основу бонских овлаштења морао наметнути измјене Изборног закона, иако се овдје о томе интензивно разговара и како ми се чини добро се припрема", рекла је она.

На питање њемачке новинарке како коментарише посјету Милорада Додика, предсједника Републике Српске, Путину, она је рекла да у Европи не смије бити "сивих зона", и да свих шест земаља региона морају ићи у ЕУ.

Конаковић је рекао да тај пут у Русију показује комплексност унутрашњих односа у БиХ, и додао да јасно стоји на страни Украјине.

"Милорад Додик и СНСД су између та два сусрета с Лукашенком и Путином гласали за закон о спречавању прања новца, и то је такође слика комплексности БиХ", рекао је он.

Он је нагласио да су БиХ врата ЕУ широком отворена, те је изразио наду да ће БиХ усвојити преостале законе.

Изразио је увјерење да ће бити постигнут договор око закона о сукобу интереса, те све што је до сада урађено показује опредјељеност власти и спремност да се европски пут настави брже него икад до сада.

"Опредијељени смо за борбу против корупције и на томе инсиситра Њемачка", рекао је он и додао да је чињеница да су у затвору предсједник Суда БиХ и бивши предсједник Обавјештајно безбједносне агенције БиХ.