Хути потопили британски брод, пријети катастрофа :: Semberija INFO ::

 

Хути потопили британски брод, пријети катастрофа


Foto: Pixabay
Теретни брод "Рубимар", који су јемеменски Хути напали прошлог мјесеца, потонуо је у јужном Црвеном мору код обала Јемена, саопштила је данас међународно призната влада те земље.

У саопштењу се наводи да је брод потонуо у петак увече и упозорава на потенцијалну "еколошку катастрофу", преноси Ројтерс.

Како је раније саопштила Централна команда америчке војске, брод је превозио више од 41.000 тона ђубрива.
"Рубимар" је, ако су наводи јеменске владе тачни, први брод који је потонуо усљед напада Хута од када су почели њихови напади у новембру.

Централна команда америчке војске у 23. фебруара саопштила да је напад Хута на теретни брод Рубимар проузроковао значајну штету на броду и нафтну мрљу од 29 километара.

Британски теретни брод "Рубимар" који је пловио под заставом Белизеа, оштећен је када су на њега испаљене двије ракете из Јемена, а посада је успјела да се евакуише.

Јеменски Хути нападају комерцијалне бродове у региону Црвеног мора у знак солидарности са Палестинцима у Гази.

Напади Хута у Црвеном мору пореметили су глобално бродарство и приморали поморске фирме да се преусмере на дуже и скупље руте око јужне Африке, а такође су подстакли бојазан да би се рат између Израела и Хамаса могао проширити и и дестабилизовати шири Блиски исток, наводи Ројтерс.

САД и Британија су у јануару почеле да изводе нападе на положаје Хута у Јемену, у знак одмазде за нападе на бродове у Црвеном мору.

(Независне)