Вучић у Сурчину на отварању нове фабрике Нестле :: Semberija INFO ::

 

Вучић у Сурчину на отварању нове фабрике Нестле


FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs
Извор: Политика

Кроз нову инвестицију у фабрику у Сурчину, компанија Нестле наставља да улаже у српску привреду и људе.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас у Сурчину свечаном отварању нове фабрике компаније Нестле за производњу оброка на биљној бази.

Свечано отварање фабрике у Железничкој улици у Сурчину почело је у 9:00.

Обратили су се генерална директорка компаније за Нестле Србија, Црна Гора, Северна Македонија Марјана Давидовић и директор компаније Нестле за југоисточно европско тржиште Алесандро Занели.

Модерна фабрика без субвенција
 

Александар Вучић изјавио је током обиласка фабрике компаније Нестле за производњу оброка на биљној бази у Сурчину да пре две године ту ништа није постојало, као и да је фабрика направљена без државних субвенција.

То су инвеститори које највише волимо, којима нису потребне субвенције државе, додао је Вучић.

Представници компаније рекли су Вучићу да је у фабрици све ново и да је пре две године ту била ливада, а сада модерна фабрика са најнапреднијом технологијом у тој области.

Како је речено председнику, још све линије нису у пуном капацитету, а већина производа ће бити за извоз. Фабрика ће производити и посне производе.

Вучић се интересовао да ли постоји на западу све већа потражња за том врстом производа и добио потврдан одговор, уз напомену да је код нас тај сегмент, осим посних производа, још у повоју.

Представици компаније навели су да је сваког дана на изградњи нове фабрике било ангажовано више од 2.000 људи, као и да су имали велику подршку.

Вучић је питао да ли је та врста хране иначе скупља од производа од меса, на шта је добио одговор да ће храна из те фабрике бити јефтинија.

Председнику су показали биљне ћуфте, "чикен нагетс" и друге производе на биљној бази из асортимана компаније.

Запослено 220 људи
 
Председник Александар Вучић отворио је, заједно са представницима компаније Нестле, притиском на тастер, нову модерну фабрику у Сурчину за производњу оброка на биљној бази и поручио да оснивач Хенри Нестле, који је успео да створи таквог светског пословног гиганта може да буде узор за нову, другачију и инвентивну Србију.

Вучић је подсетио да је оснивач компаније Хенри Нестле био апотекарски помоћник, који је постао научник и проналазач и створи јединствену формулу за дечју храну и млеко у праху.

"Сасвим случајно, на сајту Нестлеа, нашао сам књигу о оснивачу компаније  Хенрију Нестлеу. И од прве линије видите да је реч о човеку који, захваљујући свом труду, генијалности, али и хуманости, прелази преко свих животних препрека и удара темеље једном од најважнијих светских пословних гиганата. А на почетку живота све је било против њега, сем његове радне етике посвећености и бистрог ума", рекао је Вучић.

И такође, као остварен и имућан човек, помагао је сиромашнима, додао је Вучић.

"И такав човек би требало да представља савршен узор и за нову, другачију, промењену Србију - инвентивну, иновативну и неупоредиво хуманију", поручио је председник.

Он је навео да је визија оснивачка Нестлеа остварена кроз најпопуларније и омиљене производе широм света.

"Ми смо овде били заједно, ваша екселенцијо (амбасадор Швајцарске Урс Шмид), пре две године. И тада нам се чинило, догађај као догађај. Дошли смо да отворимо радове, можда ће да се заврши некада, можда никада. Швајцарска прецизност, али и добри српски радници, марљиви, посвећени, урадили су нешто у што смо могли чак и да сањамо да ће бити тако добро, квалитетно, прецизно и на време учињено", рекао је Вучић.

Нагласио је да је завршена модерна фабрика Нестле у којој је запослено 220 људи.

"Оно што је за мене било важно данас, видео сам људе који су насмејани, срећни, задовољни, што верују у своју будућност, што је виде у компанији Нестле, што сам видео људе који имају огромну енергију и који неће да завршавају послове већ који хоће даље да граде и поново да улажу и још више да инвестирају. И веома сам им захвалан на томе",  рекао је Вучић.

Он је истакао да компанија Нестле није тражила никакве подстицаје и никакав финансијски подстрек од државе Србије није добила.

"Ја сам најсрећнији кад је то тако. Највише волим кад неко други то плати, да будем сасвим поштен. Ми не бежимо од тога и да су нам тражили, ми бисмо учествовали у томе, помогли бисмо инвестицију зато што је она важна за наше људе, а ја највише волим када други плати", рекао је Вучић.

Председник је додао да данас неће имати времена да одговара на питања новинара пошто жури на консултације са странкама о избору мандатара и да ће на питања одговарати сутра у Албанији.

Наставак улагања
 
Како је наведено, кроз нову инвестицију у фабрику у Сурчину, компанија Нестле  наставља да улаже у српску привреду и људе, истовремено бринући о природном окружењу заједнице у којој послује.

На овај начин компанија остаје посвећена одрживом пословању, обухватајући примену најнапреднијих технологија производње, коришћење обновљиве енергије и ефикасно управљање отпадом, наводи се у саопштењу.

Изградњом фабрике за производњу асортимана на биљној бази, бренда Гарден  Гоурмет, Нестле истиче да је проширио асортиман производа врхунског квалитета, остајући доследан глобалним циљевима у очувању природе и борби против климатских промена.

Компанија Нестле је раније саопштила да ће у нову фабрику хране на биљној бази у Сурчину уложити 67 милиона швајцарских франака и да ће се она простирати на 18.440 квадратних метара, као и запослити 330 радника и имати производни капацитет од 12.000 тона годишње.

Најављено је да ће производи из новог погона бити пласирани на тржишта Француске, Немачке, Холандије, Италије, Шпаније и Велике Британије.

Компанија је навела да ће проширити мрежу локалних добављача, у намери да настави да подржава локалну економију.

Нестле је 2012. године преузео фабрику Центропроизвода у Сурчину и у њој наставио производњу омиљеног српског бренда "Ц" и започео производњу из асортимана светски познатих марки Томи, Маги и Нестле Професионал које извози у више од 40 земаља света.