Израел би сутра требао поднијети извјештај о наложеним мјерама за спречавање геноцида у Гази :: Semberija INFO ::

 

Израел би сутра требао поднијети извјештај о наложеним мјерама за спречавање геноцида у Гази


Фото: АА

Извор: Анадолија (Ј.К.) / БХРТ

Док се настављају израелски напади и кршења у Појасу Газе, очекује се да ће Израел сутра поднијети извјештај који је затражио Међународни суд правде (ИЦЈ) о мјерама за спречавање геноцида у опкољеној палестинској енклави.

Јужноафричка Република је крајем децембра покренула тужбу на ИЦЈ-у којом Израел терети за геноцид у Појасу Газе и затражила од суда хитне мјере.

Хашки суд је у јануару наредио Израелу да предузме све мјере које су у његовој моћи да спријечи акте геноцида у Појасу Газе, али није наредио прекид ватре.

Такође је наложено Израелу да предузме тренутне и ефикасне мјере како би омогућио пружање хитно потребних основних услуга и хуманитарне помоћи у Појасу Газе.

Једномјесечни рок који је Међународни суд правде дао Израелу да предузме неопходне мјере како би спријечио геноцид над Палестинцима у Гази и да поднесе свој извјештај суду у предмету који је поднијела Јужноафричка Република истиче сутра.

Израел треба да покаже да се придржава мјера које је ИЈЦ пресудио 26. јануара и објасни мјере које је подузео да спријечи геноцид над Палестинцима.

Иако је Међународни суд правде 26. јануара пресудио да се Израел мора суздржати од било каквих радњи повезаних с убијањем, нападима и уништавањем становника Појаса Газе и подузети све мјере да спријечи геноцид, напади су настављени још интензивније.

У једномјесечном периоду од 26. јануара, у израелским нападима на Појас Газе убијена су 3.523 Палестинца, укључујући најмање 1.660 дјеце и 1.700 жена, а рањено је 5.250 Палестинаца.

Сходно томе, Израел је убијао више од 100 Палестинаца дневно у посљедњих мјесец дана, упркос забрани коју је наложио Међународни суд правде.

У Гази, гдје је још увијек хиљаде мртвих под рушевинама, Израел наставља бомбардовати болнице, образовне институције и цивилну инфраструктуру гдје Палестинци покушавају наћи уточиште од напада.

Упркос одлуци ИЦЈ-а да повећа хуманитарну помоћ Гази, Израел није испоручио довољно хуманитарне помоћи у посљедњих мјесец дана.

Док је више од два милиона људи у Гази расељено због напада, хуманитарна помоћ не може бити достављена палестинског енклави онолико колико је потребно због потешкоћа и препрека које је изазвао Израел.

Израелци, који не желе да се помоћ испоручује у Газу, настављају с демонстрацијама како би спријечили да хуманитарна помоћ дође до Палестинаца.

Према саопштењу Уреда Уједињених народа за координацију хуманитарних послова, прије 7. октобра прошле године у Појас Газе је дневно у просјеку улазило око 500, 600 камиона помоћи. Међутим, тај број је значајно смањен након почетка израелских напада.

У неким данима у фебруару у Газу је улазило мање од десет камиона помоћи.

У извјештају објављеном 7. фебруара о свом раду у Гази, УНРВА је објавила да је један од камиона који су превозили хуманитарну помоћ у храни у Газу погођен 5. фебруара, као резултат бомбардовања за које се сматра да су га извеле израелске снаге.

У извјештају је наведено да камиони нису могли стићи до циљаног одредишта због напада.

"Помоћ у храни није дистрибуирана у Појасу Газе, гдје се становништво суочава с врло високим нивоом акутне несигурности хране и није у могућности приступити хуманитарној помоћи која спашава животе. УНРВА је извршила посљедњу дистрибуцију хране на сјеверу Појаса Газе 23. јануара", објавили су.​