Скупљи пекарски производи након повећања минималца у РС, најављена нова поскупљења :: Semberija INFO ::

 

Скупљи пекарски производи након повећања минималца у РС, најављена нова поскупљења


Извор: БХРТ/Дијана Врховац

Једна од негативних посљедица повећања минималне плате у Републици Српској на 900 марака је поскупљење пекарских производа. Послодавци најављују нова поскупљења робе, занатских услуга и комуналија. Премијер
Републике Српске одговара да су поскупљења неоправдана и да ће бити брутално контролисани.

Пекари у Републици Српској дигли су цијене за 10 одсто. Пита и јогурт од пет марака нису више доручак за свачији џеп. Премијер Републике Српске огорчен је на послодавце што раст цијена правдају растом минималца. Не може се десити, каже премијер, да су млијеко и хљеб јефтинији у Италији него у Републици Српској у којој су мање плате. Подсјећа да Влада помаже послодавце са 420 милиона марака годишње. Због тога је наредио Инспекторату - бруталне контроле.

"Имам осјећај да појединци користе ситуацију и енормно се богате и томе ћемо стати у крај. Подизање минималца је у правцу сузбијања сиве зоне, плавих, црвених и бијелих коверти. Ти су највећи глас подигли и ти се највише буне", истиче премијер Републике Српске Радован Вишковић.

Послодавци одговарају да нису криминалци да им се пријети бруталним контролама. У завршним рачунима се, кажу, види да ли остварују екстра добит. Истичу да је неминован раст роба за 10 одсто, комуналија 30 одсто и занатских услуга до 50 одсто. 

"Прича о нереалном богаћењу нема смисла, јер се у завршним рачунима плаћа порез на добит. Премијер треба да се бави борбом против сиве економије и неплаћањем пореза, а не свађајући се са послодавцима. У овом случају свађа трговце са грађанима", каже Саша Тривић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске.

Грађани сматрају да су поскупљења неоправдана и да се траже изговори за нови раст цијена.

"Док год имамо слободно формирање цијена, сматрамо да је небо граница колико може да расте и колико ће у кризи итекако добро профитирати", сматра Муриса Марић,  предсједница Удружења за заштиту потрошача "Дон".

Економски аналитичари сматрају да је дјелимично поскупљење оправдано, јер с растом улазне цијене производа, у којој је и цијена рада, расте и излазна цијена роба и услуга. То не значи да нема лова у мутном.

"Отварање простора за шпекулације, манипулације од стране појединаца, произвођача који на таласу промјена користећи непажњу институција и купаца повећавају знатно више своје цијене и праве екстра профит", наводи економски аналитичар Александар љубоја. 

Тржишни инспектори су због прекорачења маржи и других неправилности у маркетима на основне намирнице издали прекршајних налога у износу од 150.000 марака.

"Неистицање цијена, лажне цијене, непридржавање цијена, истакну једну, а куцају другу цијену, декларације, непоштовање маржи. Новчане казне нису ни мале. За привредна друштва 10.000 и 5.000 за одговорно лице, а за мање радње предузетничке 6.000 КМ", истиче Радивоје Гаврић, главни тржишни инспектор у Инспекторату РС.

Из Инспектората Републике Српске су најавили ускоро нову уредбу о ограничењу маржи, која ће за разлику од досадашње обухватити већи асортиман производа.