Орбаново "зелено свјетло": Шведска прескаче посљедњу препреку, ускоро у НАТО-у :: Semberija INFO ::

 

Орбаново "зелено свјетло": Шведска прескаче посљедњу препреку, ускоро у НАТО-у


Foto: Tanjug/AP
Мађарски парламент може да ратификује захтјев Шведске за чланство у НАТО када се састане на прољећном засједању крајем овога мјесеца, изјавио је данас премијер Мађарске Виктор Орбан у обраћању нацији.

"Добра је вијест да ће наш спор са Шведском ускоро бити окончан", рекао је Орбан, пренио је Ројтерс.

Орбан је навео да су он и шведски премијер Улф Кристерсон предузели кораке да се поново изгради повјерење између двије земље. 

Орбан није рекао који су то кораци, наводи британска агенција. 

Очекује се да ће мађарски парламент почети прољећно заседање 26. фебруара. 

Америчка амбасада у Будимпешти саопштила је у петак да ће двостраначка делегација америчког Конгреса посетити Мађарску у недјељу како би извршила притисак на Будимпешту да ратификује захтјев Шведске за чланство у НАТО-у када се мађарски парламент поново састане након зимске паузе, саопштила је данас америчка амбасада у Будимпешти.

Амбасада је навела да сенатори путују у Мађарску да би размотрили са мађарским званичницима "стратешка питања са којима се суочавају НАТО и Мађарска".

"Приступање Шведске НАТО је питање које директно утиче на националну безбједност САД, а такође и на безбједност Алијансе у цјелини'', рекао је амерички амбасадор у Будимпешти Дејвид Пресман раније овога мјесеца.

Мађарска је једина земља чланица НАТО која није ратификовала шведски захтјев.

Шведска је поднијела захтјев за придруживање НАТО у мају 2022. године, након почетка рата у Украјини.

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстрем рекао је у сриједу да очекује да Мађарска ускоро одобри захтјев Шведске за чланство у НАТО.

(Танјуг)