Погледајте колико је трактора купљено у ФБиХ :: Semberija INFO ::

 

Погледајте колико је трактора купљено у ФБиХ


Foto: Tanjug/AP
Власници породичних пољопривредних газдинстава, обрта, привредних друштава и задруга у Федерацији БиХ, укупно су купили 472 трактора, у периоду од 1. августа 2022. до истог датума прошле године.

Показао је то извјештај о улагањима пољопривредних произвођача за набавку механизације као и издвојеним средствима у виду новчаних подршки, који је креирало Федерално министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, након обрађених захтјева за подршку по Моделу руралног развоја, пише Агроклуб.

Највише трактора купљено је у Херцеговачко-неретванском кантону (150), а слиједе га Тузлански кантон (129) и Кантон Сарајево са 49 купљених трактора.

Ево бројева и за остале кантоне:
Зеничко - добојски кантон 25
Западнохерцеговачки кантон 20
Унско -сански кантон 18
Посавски кантон 14
Кантон 10 (Ливно) 12
Средњобосански кантон 9
Босанско -подрињски кантон 1

Организациони облик клијената који су поднијели захтјеве показује да ППГ-ови учествују с највећим бројем купљених трактора (297), а потом обрти са 81. Привредна друштва набавила су 47 трактора, а задруге два.

Када је ријеч о вриједности трактора, седам њих је с цијеном вишом од 300.000 КМ са снагом изнас 150 КС, за које су остварена средства подршке 2,4 милиона марака. Оних у вриједности од 100 до 300 хиљада КМ набаљено је 43, а за тракторе који су коштали од 50 до 100 хиљада КМ одлучило се 138 клијената. Установљено је да највећи број купљених трактора, њих 239, вриједности од 20 до 50 хиљада КМ на што су пољопривредни произвођачи остварили подршке у износу од 4.070.313 КМ.

Укупно је за набављене тракторе додијељена новчана подршка у износу од 9,79 милиона КМ.

"Наведена издвајања овог Министарства охрабрују пољопривредне произвођаче да наставе с улагањима у набавку механизације. Кроз Стратегију пољопривреде и руралног развоја, чије усвајање очекујемо врло брзо, предвидјели смо да буџети за пољопривреду из године у годину расту", казао је министар Кемал Хрњић, апелирајући на све судионике да Стратегија буде усвојена што прије како би правовремено креирали Програм новчаних подршки за 2024. годину, а тиме омогућили пољопривредним произвођачима вријеме за набавку квалитетне механизације,  али и других видова улагања у пољопривреду и прехрамбену индустрију.

(Независне)