Кафићи крцати, а кафа никад скупља :: Semberija INFO ::

 

Кафићи крцати, а кафа никад скупља


Ни вртоглава поскупљења кафе не спречавају бројне Бањалучане да напуне баште кафића, а за омиљени напитак, зависно од тога у којем дијелу града сједите, сада је већ потребно издвојити до три и по марке.

Поскупљења су поново “ухватила залет” почетком мјесеца, а како тврде угоститељи, биће настављена и наредних дана. Нове цјеновнике правдају већим платама, којима желе да задрже конобаре, јер многи одлазе због сезонских послова, што је горући проблем угоститеља у граду на Врбасу.

Члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске Горан Куртиновић потврдио је за “Глас Српске” да је дошло до поскупљења кафе, најављујући да ће цијена овог напитка у просјеку бити од 2,50 до три марке. Куртиновић је нагласио да су неки угоститељи већ подигли цијене, а неки ће то учинити у наредном периоду.

- Просјечна цијена кафе неће бити три и по марке, то је сигурно. Овај износ зависиће од врсте и квалитета кафе, конобара, услуге, опремљености објекта. Када се све то узме у обзир, неко ко кафу наплаћује три и по марке значи да ће више зарадити од онога што наплаћује по двије марке - рекао је Куртиновић.

Према његовим ријечима, велики проблем је, већ са првим прољећним данима, одлазак конобара на сезонски рад.

 - Немамо другог начина него да повећамо цијену, ево у овом случају кафе. Не можемо дати радницима оно што немамо, морамо зарадити да бисмо им дали веће плате. Јесте мало непопуларна мјера, али немамо пуно избора - рекао је Куртиновић.

Ипак, наглашава да су и даље цијене пића у највећем граду Српске повољније него у великим градовима у региону.

- Ако видите какве су цијене у Сарајеву, Загребу, Љубљани или Београду, све је неупоредиво скупље код њих. Проблем је то што је стандард наших људи пуно нижи у односу на поменуте средине. Угоститељски објекти раде исто, а промет пада и до 40 одсто - рекао је Куртиновић.

Екипа “Гласа Српске” обишла је кафиће у самом центру града, гдје је у просјеку за кратки еспресо потребно издвојити од 2,50 до три марке.

- Још нисмо кориговали цијене, али пратећи трендове, и ми ћемо посегнути за том мјером. Већ два радника имају отворене понуде за рад у Макарској, морамо их задржати. Видјећемо, до љета ће сигурно кафа бити три марке - рекли су из једног кафића у центру града.

У близини студењака цијене су по правилу повољније, тако је и сада, а кафа у овом дијелу града кошта од двије до двије и по марке. Студент Дарко Марић наглашава за “Глас Српске” да је прије двије године кафа коштала марку и по, као и пиво.

- Ријетко идемо у центар, наш скроман буџет то не може поднијети јер дјевојка и ја, када одемо тамо на кафу и неки колач, то је минимално 15 марака - рекао је Марић.

Пиво

Осим кафе, посебно у топлим љетним данима, једно од освјежења и омиљених пића, како Бањалучанима тако и туристима, је пиво. Угоститељи кажу да до сада није било поскупљења, што радује све пивопије.

- Цијене пива остале су исте. Видјећемо, идемо ка љету, тако да ћемо размислити, посебно мислим на точено, није искључено да поскупи за пола марке - рекли су из једног бањалучког паба за “Глас”.

(Глас Српске)