Вишковић: Наређене бруталне контроле неоправданог повећања цијена :: Semberija INFO ::

 

Вишковић: Наређене бруталне контроле неоправданог повећања цијена


Извор: Бета (С. Т.) / БХРТ

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је републичком Инспекторату наређена брутална контрола оних који неоправдано повећавају цијене робе, производа и услуга, а правдају то повећавањем минималца у РС.

"Контрола ће бити брутална јер сматрамо да многи неоправдано дижу цијене. Не може се десити да је у Српској млијеко скупље него у Италији и слично. Дакле, хоћемо да видимо шта је разлог", изјавио је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Вишковић је нагласио да у Републици Српској, у односу на Италију, нису већи ни минималац, ни просјечна плата, нити цијена горива, као ни порези и доприноси.

"Па, због чега је онда скупље код нас него тамо? Зато идемо и у нову фискализацију и борбу са сивом зоном јер имам осјећај да се појединци, користећи ситуацију, енормно богате. Томе ћемо, будите сигурни, стати у крај", нагласио је Вишковић.

Он је напоменуо да је подизање минималца на 900 КМ усмјерено у смислу сузбијања сиве зоне и давања такозваних "коверата" радницима.

"Управо се највише буне такви који то раде, а не послодавци који раде нормално", рекао је Вишковић осврћући се на најаве појединих послодаваца да ће због повећања минималца у Републици Српској доћи до затварања фабрика, отпуштања радника и поскупљења робе и услуга.

Вишковић је рекао да су јавне фирме из сфере комуналне инфраструктуре највише погођене подизањем минималца.

Он је указао да би они субјекти који нелегално раде највише вољели да се укину порези и доприноси, и да не плаћају плате.

"Али, радници требају прије свега њима, исто као и Републици и Влади", рекао је Вишковић.

Премијер РС  је истакао да је поносан што данас у РС има највише запослених у историји ентитета.

"Ми смо инвестирали у реални сектор годишње 420 милиона КМ, искључујући цијену струје, најјефтиније у регији. То је остало послодавцима, а све с циљем повећавања плата, подршке у инвестирању и проширивању производње и конкурентности. Сматрам то улагањем Владе у реални сектор", рекао је Вишковић.

Он је додао да би неки послодавци затворили своје погоне, чак и да је смањен минималац, јер су им са Запада смањене наруџбе.

"Али, то не смије и не треба да плаћа обичан човјек, односно радник и грађанин РС", нагласио је Вишковић.