Шта је битно код прихране пшенице и осталих стрних жита? :: Semberija INFO ::

 

Шта је битно код прихране пшенице и осталих стрних жита?


Извор: Агроклуб

Прво прихрањујемо јаче избокорену пшеницу, односно пшеницу која је у бољем стању, а касније ону која је у релативно лошијем стању. Зашто?

Уколико је агрохемијском анализом земљишта утврђена природна плодност земљишта, на коме се може остварити принос од три т/ха зрна пшенице, за планирани принос од шест т/ха зрна потребно је обезбиједити водорастворљивих НПК хранива: Н = 94 кг/ха, П2О5 = 47 кг/ха и К2О = 75 кг/ха. Ово само у случају кориштења водорастворљивих минералних хранива, чији је коефицијент искориштавања 95 до 97 посто.

У случају кориштења класичних минералних НПК хранива за пшеницу просјечан коефицијент искориштавања је "по Лорцху": 50 - 80 посто за азот, 25 - 30 посто за фосфор и 55 - 70 посто за калијум. У том случају стварне количине НПК хранива се пропорционално увећавају. На земљиштима врло добро обезбијеђеним приступачним калијумом или послије предусјева сунцокрета, количине калијумових хранива могу да се смање или чак потпуно изоставе.

Правилном гнојидбом пшенице могу се избјећи непотребни губици



Прихрањивање и остале радове (заштиту и др.) завршити до фенофазе пораста у стабло стрних жита (влатање), што је у нормалним еколошким условима до почетка априла. Прихрану обављамо растурачима минералних ђубрива или на већим комплексима авионом. Уколико користимо фолијарна ђубрива или раствор УРЕЕ (маx. 20 - 25 посто), обавезно фолијаним ђубривима додати неки од оквашивача.

Прихрану пшенице, којој је потребно у фази бокорења до пораста у стабло дати више од 60 кг Н (азота), обавезно вршити у два наврата. У првом наврату дати обично УРЕУ, док 21 дан касније додати КАН. То ће рећи, прву треба обавити крајем фебруара - почетком марта, док другу 21 дан касније или крајем марта. Уколико је, на примјер, потребно за прихрану 81 кг азота, а земљиште је кисело, у оба наврата додати КАН и то по 150 кг/ха КАН-а.

Још нешто је јако битно у прихрани пшенице као усјева, а то је да прво ђубримо јаче избокорену, односно ону која је у бољем стању јер је истрошила резерве азота у земљишту. Касније прихрањујемо пшеницу, која је у релативно лошијем стању јер још има хранива у земљишту која није искористила.

Фолијарна прихрана

Када је ријеч о фолијарној прихрани пшенице, у нашим условима када пољопривредници желе да уштеде на азотном ђубриву, она преко листа може се извести и УРЕОМ.

Приликом фолијарне примјене УРЕЕ веома битно је водити рачуна о концентрацији раствора. За ђубрење кукуруза раствор треба да је концентрације три до пет посто, односно три до пет килограма УРЕЕ на 100 литара воде или шест до 10 кг у 200 литара воде, док пшеница и траве подносе већу концентрацију УРЕЕ (маx. 20 - 25 посто).

УРЕА има особину да кристалише, па је приликом припреме раствора пожељно УРЕУ прво растворити у некој посуди, па тек онда раствор додати у воду бурета прскалице и обавити мијешање раствора, уз додатак неког оквашивача на крају. Још бољи ефекат се постиже када се УРЕА даје у концентрацији од 10 посто, али се прска два пута са наведеном концентрацијом. Веома је битно да се ради о квалитетној УРЕИ, јер у противном нема ефекта или долази до зачепљења дизни прскалице.

Како ђубрити пивски, а како крмни јечам?


Када је у питању прихрана озимог пивског јечма, потребно је обавити искључиво амонијум-нитратом непосредно прије почетка прољетног пораста. Прихрана УРЕОМ може за посљедицу да има продужено усвајање азота и повећање садржаја протеина, што за посљедицу има лошији квалитет јечма као сировине за пивску индустрију.

Када је ријеч о крмном јечму, прву прихрану изводимо у почетку вегетације са 150 кг/ха КАН-а, док другу обављамо крајем марта са 100 кг/ха КАН-а.

Ђубрење јарих стрнина азотом врши се тако да се цјелокупна количина азотних ђубрива да предсјетвено, а прихрана се не препоручује због кратке вегетације и немогућности искориштавања хранива из ђубрива.

Ђубрење тритикалеа у основи је исто као за пшеницу, с тим што се дају за 10 посто ниже количине азотних ђубрива. У пракси, требало би прихранити тритикале почетком марта са 150 кг/ха КАН-а.

Крмни грашак и тритикале: На вријеме планирати припрему хране за стоку


Овас (зоб) прихрањујемо док је још у бокорењу (прије пораста у стабло), оријентационо са 200 кг/ха КАН-а и то само једном. Међутим, раж ђубримо у једном наврату и то крајем зиме, такође са 200 кг/ха КАН-а.