Човић и Изетбеговић опет без договора: Нема ничега новог, али постоји добра атмосфера :: Semberija INFO ::

 

Човић и Изетбеговић опет без договора: Нема ничега новог, али постоји добра атмосфера


Предсједник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Драган Човић и предсједник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић обратили су се јавности након састанка високих страначких делегација о формирању власти.

Човић је медијима након састанка у Мостару рекао да је састанак био отворен и пријатељски и да сваки састанак прави нови корак ка оптимизму. Најавио је наставак разговора о сарадњи странака, а све како би се релаксирали односи између Бошњака и Хрвата и СДА и ХДЗ-а БиХ.


Говора је било и о формирању власт, а Човић је казао да вјерује како ће се идуће седмице о томе разговарати у Сарајеву, најављујући сједницу Заједничког колегија Парламентарне скупштине БиХ, односно руководства оба дома ПСБиХ.

Договорено је да ће се разговарати о измјени Изборног закона БиХ и да ће састанак експертних тимова СДА и ХДЗ-а БиХ бити одржан 14. новембра 2019. године.

"Стварамо амбијент који нуди повјерење, а све да БиХ профункционише на еуроатлантском, али и економском путу", казао је Човић.

Изетбеговић је рекао да су СДА и ХДЗ дуго у коалицији и да некада буде више, а некада мање хемије. Он је рекао да је битно да су СДА и ХДЗ договорили нормално функционисање тренутних влада на свим нивоима.

"Резултати рада влада засад нису лоши. У БиХ све напредује од три до пет одсто", казао је Изетбеговић наводећи да ће се криза сигурно почети постепено осјећати.

Лидер СДА је рекао да се функционисање комисија у Парламентарној скупштини БиХ не смије везати за именовање новог сазива Савјета министара БиХ, али да ХДЗ сматра како то није могуће због односа у државном органу законодавне власти.

Он је рекао да ХДЗ сматра како се АНП није смио везати за именовање Савјета министара БиХ, а са чим се СДА не слаже, јер сматра да ентитет не може наредити држави БиХ војну неутралности.

Изразио је наду да ће се постићи компромис на нивоу државе БиХ, а и што се тиче измјене изборног законодавства. Посебно је истакао да се паралелно морају провести одлуке Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права.

Изетбеговић је рекао да ће се радити на дефинисању програма новог сазива Владе ФБиХ те да ће се кренути у разговоре о позицијама у ФБиХ, а да је СДА заинтересована за спајање неких министарстава и ротирање.

На питање новинара шта је то ново и констатацију да су ове исте наводе изнијели и након састанка прије четири мјесеца, Изетбеговић је рекао да нема ничега новог и драматичног, али да постоји добра атмосфера између СДА и ХДЗ-а, посебно када је ријеч о измјенама Изборног закона БиХ.

Човић је на другој страни казао да доста тога новог има и да вјерује како ће бити састанци и с трећим партнером, односно СНСД-ом.

"Ја не видим другог пута до разговора, преговора и стварања атмосфере повјерења. То је кључни заокрет који правимо", казао је Човић.

Предсједник ХДЗ-а БиХ није желио коментарисати наводе високог представника Валентина Инзка о изборном законодавству, али је рекао да се сви требају информисати о легитимном представљању.

Што се тиче Мостара, Човић је казао да је став ХДЗ-а БиХ да се до краја поштује одлука Суда у Стразбуру, али да разумију и конгресни став СДА да се питање Мостара треба ријешити федералним законом.

Човић је поновио да је за Хрватски народни сабор (ХНС) Жељко Комшић нелегалан и нелегитиман члан Предсједништва Босне и Херцеговине.

Изетбеговић је упитан да објасни изјаву како БиХ неће у НАТО уколико то не желе Срби. Он је рекао да Србе треба увјерити да се врате на позиције на којима су били прије десет година, али да се садашњи закони и стратегије требају поштивати.

Како каже, односи с НАТО-ом не могу се уназадити, већ унаприједити понављајући да нико никога не може силити да уђе у НАТО. Додао је да ће регион имати прилику видјети бујање економија Црне Горе и Македоније након што уђу у НАТО.

"Компромис би био то да нема чланства без новог договора, али да ваља кренути напријед како смо се договорили", рекао је Изетбеговић.

На дневном реду сједнице Вијећа министара БиХ, која ће бити одржана идуће седмице, наћи ће се АНП, а Изетбеговић је изразио оптимизам.

Оба лидера изразила су наду да се могу наћи рјешења за измјене Изборног закона Босне и Херцеговине.

klix.ba/glassrpske.com