Од 15. новембра обавезна зимска опрема, погледајте колике су казне :: Semberija INFO ::

 

Од 15. новембра обавезна зимска опрема, погледајте колике су казне


У периоду од 15.11. до 15.04 наредне године на територији Босне и Херцеговине законски је обавезно посједовање и кориштење зимске опреме, без обзира на временске услове.

Постоје два законски важећа Правилника са супротним одредбама о зимској опреми (Сл.гласник БиХ 13/07 и Сл.гласник БиХ 23/07). Све док се не изврши измјена и усаглашавање постојећих правилника, а према упутству Министарства комуникација и промета БиХ Сектора за транспорт, под зимском опремом подразумијевају се:

1. Пнеуматици са зимским профилом на свим точковима (дубина газећег слоја минимално 4мм) или

2. Пнеуматици са љетним профилом (дубина газећег слоја минимално 4мм) и у прибору одговарајући ланци који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова.

Додатно за теретна возила и аутобусе у зимску опрему убраја се лопата и врећа пијеска. На возилима се не смију постављати гуме са ексерима.

У зимском периоду, ниске температуре и честе и обилне падавине изузетно неповољно утичу на моторна возила, посебно кад су интензивније у употреби.

Због снијега или поледице системи теже преносе снагу на подлогу, со накупљена на цестама штети подвозју и каросерији, а ниске температуре онемогућавају нормалан рад мотора, црпе енергију из акумулатора, а штете и свим осталим компонентама возила.

Стога је неопходно адекватно припремити и себе и своје возило за надолазећу зиму.

Новчане казне за непосједовање зимске и друге опреме:

40 КМ за возача по члану 238. ст. 1. тачка 38.
500 КМ за предузећа или друго правно лице по члану 234. став 1. тачка 22.
500 КМ за физичко лице које самостално обавља дјелатност превоза по члану 234. Став 2. тачка 22.

N1/infobijeljina.com