Путин 12. фебруара у посети Турској :: Semberija INFO ::

 

Путин 12. фебруара у посети Турској


Извор: Политика

Владимир Путин посетиће 12. фебруара чланицу НАТО-а Турску како би се састао са председником Тајипом Ердоганом, рекао је данас турски званичник.

Јуриј Ушаков, саветник у Кремљу потврдио је ту информацију.

Путинова посета биће прва једној чланици НАТО-а откако је Русија започела инвазију на Украјину у фебруару 2022.

Путинова путовања у иностранство су ограничена од прошлог марта када је Међународни кривични суд (МКС) издао налог против њега због наводног депортовања украјинске деце у Русију, што се сматра ратним злочином. Русија је негирала оптужбу и назвала је скандалозном, али је рекла да је у сваком случају правно неважећа јер Русија није чланица МКС.

Турска такође није чланица Римског статута МКС, тако да Путин може да путује у Турску без страха од хапшења.

Путин је прошлог лета саопштио да планира да се састане са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом почетком „следеће године”.

Турска од почетка рата покушава да одржи добре односе са Москвом, али и са Кијевом. Пружила је војну подршку Украјини и изразила подршку њеном територијалном интегритету, али се у принципу противи и санкцијама Русији.

Анкара покушава да убеди Русију да се врати у такозвану „Иницијативу за црноморско жито” након што се Москва повукла из ње прошлог јула, окончавши годину дана заштићеног извоза из украјинских лука због рата. Ердоган је рекао да се алтернативе том споразуму нису показале као дугорочно решење.