Викторија Нуланд поставила ултиматум Турској :: Semberija INFO ::

 

Викторија Нуланд поставила ултиматум Турској


Извор: Политика

Нејасно је да ли ће Анкара прихватити америчку понуду да се удаљи од руског система противваздушне одбране, турски званичници су раније одбацили ту идеју, а председник Реџеп Тајип Ердоган је рекао да је куповина „готова ствар“.

САД ће дозволити Турској да се врати програму борбених авиона Ф-35 само ако пристане да напусти руски систем противракетне одбране С-400, изјавила је в.д. заменика државног секретара Викторија Нуланд.

Она је сугерисала да би Вашингтон чак могао да укине санкције свом НАТО савезнику ако Анкара буде кооперативнија.

Нуланд је рекла да би Анкара могла да се врати на „пројекат Ф-35” ако реши спор који је избио 2019. године када је Турска избачена из програма због куповине ракетних система С-400 од Русије.

„Ако бисмо успели да решимо овај проблем С-400, што бисмо желели да урадимо, САД би радо поздравиле Турску назад у `породицу Ф-35`. Ако успемо да пребродимо ово питање, онда ће проблем КААТСА нестати и можемо се вратити разговорима о Ф-35“,  додала је Нуландова, мислећи на америчке санкције које су усмерене на турску индустрију оружја, преноси Си-Ен-Ен.

Објављујући казне 2020. године Вашингтон је рекао да је обавестио Анкару да ће куповина С-400 „угрозити безбедност америчке војне технологије и особља и обезбедити значајна средства одбрамбеном сектору Русије“, подсећајући свог савезника на постоје „доступне алтернативе интероперабилних система НАТО-а како би се испунили њени одбрамбени захтеви.”

Остаје нејасно да ли ће Анкара прихватити Нуландову понуду да се удаљи од руског система противваздушне одбране. Турски званичници раније су одбацили ту идеју, а председник Реџеп Тајип Ердоган је инсистирао да је куповина „готова ствар“.

Шеф турске одбрамбене индустрије Халук Горгун касније је додао да његова земља „сама прави системе противваздушне одбране“ , додавши „не требају нам С-300 или С-400“.

Поред тога што је избачена из програма Ф-35, у оквиру којег је Анкара произвела стотине делова за авионе, Бела кућа је такође одбила да одобри продају надограђених верзија Ф-16 за турско ваздухопловство.

Међутим, амерички званичници прошле недеље дали су зелено светло на договор за 79 комплета за модернизацију авиона, иако остаје да се види да ли тај потез подразумева било какву ширу промену политике САД према свом НАТО савезнику.

„Период од 15 дана почео је у петак увече. После 15 дана овај период обавештења ће се завршити и онда ћемо наставити са применом“, прецизирала је Нуландова.

Викторија Нуланд позната је широј јавности због улоге у збивањима на Мајдену уочи пуча у Украјини 2014. године када је делила ресоре у влади и пецива украјинским демонстрантима захтевајући да њихова земља прихвати прозападни курс.

Нуландова је ушла у центар пажње након што је у јавност процурио телефонски позив у којем је разговарала о могућим наследницима тадашњег украјинског председника Виктора Јануковича.