Министар Саво Минић у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Министар Саво Минић у Бијељини


Извор: Семберија инфо / Љ. Љубојевић

Данас смо успјели обезбиједити још четири милиона за санирање посљедица афричке куге свиња. Остаје нам обавеза да исплатимо још око четири милиона КМ, од укупних 24 милиона КМ, што је реално за сваку похвалу, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић након данашњег састанка са семберским пољопривредницима у Подручној привредној комори Бијељина.



 Министар Минић је истакао да су обезбијеђена ванредна новчана средства и износи из одређених фондова како би се санирала настала штета фармерима широм Републике Српске.

„Прва средства која смо имали, усмјерили смо на исплату за оне који су имали од пет до седам хиљада КМ штете. То су управо они произвођачи који су узгајали свиње ради властитог обезбјеђења хране за наредну годину. У наредних седам дана биће организован нови састанак у Бијељини са представницима стручних служби о поновном увођењу свиња у тов. Такође, разговарали смо о измјенама правилника и оне ће бити урађене до петка, а то подразумијева сљедеће, они који не буду регистровани и који не буду имали сва увјерења, почевши од здравственог увјерења, неће више бити предмет обештећења. Направили смо велики уступак и услугу свима онима који апсолутно нису били у систему подстицаја, нису имали уредена здравствена увјерења за животиње, и сви они су обештећени.



Разговарали смо и о новом правилнику подстицаја за 2024. годину. Што се тиче капиталних инвестиција, сви они који су у протекле три године набавили тракторе, неће имати право да конкуришу за набавку нових трактора. У протеклом периоду набављено је око 2.000 нових трактора. Неће се више вредновати принцип уговорених површина, већ колико се радило уназад три године, да би се избјегле све евентуалне малверзације око приказивања површина ради набавке трактора. Ставићемо приоритет и на област наводњавања, а ресорно министарство поново наглашава да ће са 60 одсто трошкова учествовати у полиси осигурања усјева и производње хране. У Бијељини Градска управа у томе учествује са 20 одсто, тако да произвођач хране треба да уплати свега 20 одсто да би имао сигурност за производњу“, нагласио је министар Минић, што представља велики бенефит за пољопривредне произвођаче. Влада Републике Српске издвојиће три милиона КМ за осигурање пољопривредне производње, што је изузетно велика и значајна мјера.

Министар Минић је изјавио да се детаљно разговарало о афричкој куги свиња и о свему ономе што се дешавало у Бијељини, као епицентру, највећој житници и највећој регији по производњи свиња у Републици Српској. 
Састанку у Подручној привредној комори присуствовао је и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и он је након састанка истакао важност доношења закона о афричкој куги свиња.



„Овдје се разговара о правилницима, а озбиљне државе су прво доносиле закон, након чега су израђивани правилници. У конкретном случају требало је доносити закон по хитном поступку. Намећу се биосигурносне мјере фармерима које 80 одсто пољопривредних произвођача не могу испунити“, нагласио је градоначелник Петровић, истакавши да је два милиона КМ недовољно за занављање сточног фонда у свињогојству. 



Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице изјавио је након састанка да ово удружење инсистира на заштити домаће производње, на заштити пољопривредних произвођача и домаћина, поготово у ситуацији  када је десеткован сточни фонд у свињогојству.