Тони Цетински куповао лажне потврде о вакцинацији против короне? :: Semberija INFO ::

 

Тони Цетински куповао лажне потврде о вакцинацији против короне?


Тачно 13 мјесеци од покретања истраге, УСКОК је подигао оптужницу против 14 особа због давања мита у замјену за лажне потврде о вакцинацији од Ковида-19. Неки медији наводе да се ту нашло и име популарног хрватског пјевача, Тонија Цетинског.

"Нити сам купио, нити сам желео тај ковид сертификат. Сваки дан су ми људи нудили сертификат, али га никада нисам прихватио, а те оптужене људе који су их направили, уопште не познајем. Нажалост, систем је притискао на разне начине око вакцинације, па не чуди да су се људи сналазили како би уопште могли функционисати. И брзо се то заборавља", рекао је за "Јутарњи лист" Тони Цетински након што су медији почетком године објавили да је против њега, као још и против низа других особа, УСКОК подигао укупно 15 оптужница због давања мита за неистинит упис вакцинисања против Ковида-19.

Међутим, како се сазнаје, из података АКД-а о набавци ЕУ дигиталних ковид сертификата, произилази да је спорни сертификат Цетинском издат 8. новембра 2021. године, а у коме је наведено да је вакцинисан 1. октобра 2021.
Након тога, свој дио задатака обавила је и Служба за организовани криминал, а инспекцијским надзором кроз Национални информациони систем за управљање државном границом МУП-а утврђено је да је Ентони Цетински користио "нетражени" ковид сертификат чак три пута - 4. децембра 2021. године на МЦГП Славонски Брод, 15. фебруара 2022. на МЦГП Бајаково и 4. марта 2022. на МЦГП Орах-Ораховље.

Сад већ бивша медицинска сестра Петра Румиха из Дома здравља Загреб Запад, оптужена да је, пак, с још 11 особа у саставу злочиначког удружења починила казнена дјела примања мита, наизглед је била вођа мале мануфактуре. Она је вршила упис невакцинисаних особа у информацијски систем Министарства здравства од јула до 15. новембра 2021., а на темељу којих су вакцинисане особе остваривале право на издавање ЕУ дигиталне ковид потврде.

Остатак екипе је имао подијељене улоге те су лично или посредством других контактирали невакцинисане, који су им за ту услугу по потврди давали најмање 100 евра. Тим потезима су учинили "услуге" најмање 226 особа и ставили су притом у џеп чистих 26.329,72 евра од те рачунице, Румихи је, према сумњама истражилаца, ишао највећи дио колача од 22.600 евра, а како и не би кад је дотична чак и на боловању на којем је завршила била вриједнија него икад. У међувремену се на Жупанијском суду у Загребу поједини оптужени купци ковид потврда споразумно нагађају с УСКОК-ом у замјену за условне казне, а некима су досуђене и новчане.

Уосталом, УСКОК је сигуран да је Цетински, преко посредника Томислава Колариц́а, дао 100 евра мита медицинској сестри, која је то навела у свом свједочењу. Док је Колариц́, с друге стране, открио да је Румихи дао личне податке заинтересованих за упис на вакцинацију и да је те податке, од ОИБ-а до бројева социјалног осигурања, добијао од заинтересованих за лажне вакцинације.

Занимљиво је како је Коларић за властиту чистачицу у угоститељском објекту изнудио бесплатну ковид потврду, правдајући то чињеницом да има малу плату.

"У Урнебесу сам запослена 11 година као спремачица. Свако вече сам морала да платим 50 куна да бих се тестирала на ковид, а радила сам за 250 куна. Једном сам разбила чашу и морала сам да платим 50 куна. Рекла сам да то није у реду и да морам да платим тестове, па ми је конобар рекао да ц́е ми ријешити сертификат. И заиста, чекала ме је у апотеци" закључила је чистачица.

Иначе, из прибављених података оператера МЦС Група и Министарства здравства је видљиво да је медицинска сестра, постављена на чело злочиначког удружења, од 17. маја до 15. новембра 2021. извршила укупно 3531 уписа вакцинације, али већину је одрадила након 5. јула, када је завршила на боловању.

Два позната клуба у метрополи у Коларићевом власништву проказани су као уобичајна мјеста на којима се одвијала примопредаја новца-мита. Велику улогу одрадили су и конобари у тим локалима, а Румиха је у једном била стална гошћа. Брзо је створена мрежа посредника који су личне податке особа који желе упис за вакцинисање предавали Румихи. У претрагама телефона истражиоци су пронашли разну документацију, али и фотографије бунтова новчаница из који су закључили да су се чланови екипе међусобно хвалили оствареном зарадом, преноси "б92".

"Долазила сам у Еxцеленте сигурно пет година. Била сам у добрим односима с конобарима, а знала сам и Коларића. Конобар Иван ми је једном приликом пришао и питао ме би ли вршила уписе вакцинисања за новац. Прво сам одбила, али сам на крају пристала за 100 евра по особи. Притом ми је Иван рекао да је за сваку уписану особу он узимао 50 евра провизије, али сам од других чула да је узимао и пуно више. Што се тиче Коларића, он ми је доставио податке за четрдесетак особа које сам уписала и новац", испричала је раније истражиоцима Румиха, нагласивши да Коларић, како јој је казао, за себе није узимао никакву провизију.

(Независне)