Највећи крузер на свијету испловио из Мајамија, еколози забринути :: Semberija INFO ::

 

Највећи крузер на свијету испловио из Мајамија, еколози забринути


Највећи крузер на свијету, Icon of the Seas, кренуо је на своје прво крстарење из Мајамија на Флориди. но већ изазива забринутост због емисије метана.

Крузер дуге 365 метара има 20 палуба и може примити максимално 7.600 путника, а у власништву је компаније Royal Caribbean Group. Из Мајамија је кренуо на седмодневно путовање Карибима, но еколози упозоравају да ће у атмосферу испуштати штетни метан с обзиром да користи ЛНГ, односно течни природни гас.

Крузер је изграђен у бродоградилишту у финском граду Турку, регистрован је на Бахамима, а поред бројних садржаја посједује седам базена и шест тобогана. Његова изградња је коштала двије милијарде долара, а гости ће моћи посјетити више од 40 ресторана, барова и салона.

Иако ЛНГ "чишће" сагоријева у односу на традиционална бродска горива попут лож уља, постоји ризик да гас "побјегне" и узрокује цурење метана у атмосферу. Метан је много моћнији стакленички плин него што је угљен диоксид.

"Ово је корак у погрешном правцу. Процјењујемо да кориштење ЛНГ-а као горива за бродове емитује више од 120 посто емисија стакленичких гасова у животном циклусу него стандардно бродско гориво", изјавио је Брајан Корнер, директор Међународног вијећа за чисти транспорт (ИЦЦТ).

Раније ове седмице је ИЦЦТ објавио извјештај у којем се наводи да су емисије метана из бродова на ЛНГ веће од онога што тренутни прописи претпостављају.

Метан у атмосфери задржава 80 посто више топлоте од угљен диоксида у периоду од 20 година. Смањење ових емисија сматра се кључним за успоравање глобалног загријавања.

Royal Caribbean  наводи да је крузер 24 посто енергетски ефикаснији него што то захтијева Међународна поморска организација за модерне бродове. Иначе, план компаније је да у службу уведе нет-зеро брод до 2025. године, пише Кликс.

Индустрија крстарења је један од најбрже растућих сектора туризма, за коју су посебно заинтересовани млади. Ова индустрија је дала допринос глобалној економији од 75 милијарди долара у 2021. години.

Церемонији одржаној поводом првог путовања крузера присуствовао је и легендарни аргентински ногометаш Лео Меси.

Карте за крстарење коштају између 1.723 и 2.639 долара по особи, док ће у вријеме Божића бити потребно издвојити 5.124 долара по особи.

(Глас Српске)