У Београду обиљежен Међународни дан сјећања на жртве Холокауста :: Semberija INFO ::

 

У Београду обиљежен Међународни дан сјећања на жртве Холокауста


Фото - РТРС
Извор: РТРС

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста обиљежен је у Србији државном церемонијом код Споменика жртвама геноцида у Другом свјетском рату, у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду.

Полагањем вијенаца на Споменик жртава геноцида и минутом ћутања одата је почаст жртвама Холокауста.

Државну церемонију одавања почасти организовали су Влада Србије и Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Србије, а у својству изасланика предсједника Србије обратила се министар културе Маја Гојковић, док је и министар спољних послова Србије Ивица Дачић положио вијенац.

- Морамо се супротставити екстремизму и мржњи где год се појаве и чим се појаве. Неопходно је да се забораву и злу супротставимо заједно и одлучно - навела је Гојковићева.

Гојковићева је додала да Србија упорно обнавља меморијале, као што је Централна кула Старог сајмишта и многе друге и да неуморно преноси знање свима који хоће да чују о страдању Јевреја, Рома и Срба на безбројним ужасним стратиштима.

Гојковићева је након тога са директором Меморијалног центра Старо сајмиште Кринком Видаковић Петров обишла Централну кулу на Старом сајмишту, гдје се приводе крају радови на рестаурацији овог историјског објекта, који ће у цјелини служити као јавни изложбени простор Меморијалног центра.

Скупу су присуствовали, између осталих и амерички и руски амбасадори у Београду Кристофер Хил и Александар Боцан-Харченко.

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста обиљежава се од 2005. године, када је донесена Резолуција Генералне скупштине УН.

Дан када је 1945. године ослобођен концентрациони логор Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, Генерална скупштина УН прогласила је као дан људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и вјерске мржње, заснованих на предрасудама.