Мађари би дио украјинске територије :: Semberija INFO ::

 

Мађари би дио украјинске територије


Извор: Танјуг / Глас Српске

БУДИМПЕШТА - Мађарска партија крајње деснице "Наша домовина" тражиће право на западни дио Украјине, гдје живи око 150.000 етничких Мађара, ако Украјина изгуби своју државност због инвазије Русије, изјавио је лидер те странке Ласло Тороцкај.

"Што се тиче рата у Украјини, наша порука је врло једноставна: хитан прекид ватре, мир и резолуција кроз разговоре", рекао је Тороцкај у видео снимку објављеном на веб страници његове странке.

Лидер странке која има 6 од 199 мјеста у мађарском парламенту рекао је, међутим, да ће, уколико Кијев изгуби, захтијевати аутономију западног дијела земље, гдје живе етнички Мађари, преноси Ројтерс.

"Ако се овај рат заврши тако што ће Украјина изгубити своју државност, јер је и то на столу, тада као једина мађарска страна која заузима ову позицију, дозволите ми да сигнализирам да полажемо право на то Закарпатје", рекао је Тороцкај на конференцији партије којој су, између осталих, присуствовали лидери крајње деснице из немачког АфД и холандског Форума за демократију.

Мађарско Министарство спољних послова и украјинска амбасада у Будимпешти нису коментарисали изјаве Тороцкаиа, наводи Ројтерс.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто требало би да се сутра састане са украјинским колегом Дмитром Кулебом и премијером Украјине Денисом Шмихалом у западној Украјини, у оквиру припрема за могући састанак лидера двије земље.

Мађарски премијер Виктор Орбан изразио је у децембру подршку украјинском суверенитету и територијалном интегритету.

Будимпешта се спори са Кијевом око права отприлике 150.000 етничких Мађара да користе свој матерњи језик.

Прошлог мјесеца су све државе чланице Европске уније, осим Мађарске, пристале да буду започети преговори о приступању са Украјином, док је мађарски премијер Виктор орбан напустио просторију када је одлука донијета. 

Лидери ЕУ, међутим, нису успјели да постигну консензус о пакету помоћи од 50 милијарди евра за Украјину, пошто је Орбан ставио вето на ту одлуку, а очекује се да ће то питање поново бити размотрено на сљедећем хитном самиту ЕУ који ће бити одржан у четвртак.