Изабрана техничка влада: Таљат Џафери први премијер Албанац у Сјеверној Македонији :: Semberija INFO ::

 

Изабрана техничка влада: Таљат Џафери први премијер Албанац у Сјеверној Македонији


Фото - АА

Извор: АА (Д.П.) / БХРТ

Скупштина Сјеверне Македоније изгласала је техничку владу на челу с новим премијером Таљатом Џаферијем.

Џафери је изабран за премијера техничке владе Сјеверне Македоније, као први Албанац на тој функцији.

У скупштинској сали било је присутно 111 посланика, од којих је 65 гласало за, а три против.

Џафери ће водити техничку владу 100 дана до парламентарних избора, заказаних за 8. мај.

Премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски поднио је у четвртак оставку на функцију шефа Владе, у оквиру припрема за парламентарне изборе.

У складу с Прзyнским споразумом, који је постигнут у јуну 2015. за рјешавање тадашње политичке кризе у земљи, Влада подноси оставку и 100 дана прије дана избора бира се техничка влада која ће провести изборе.

Одредбе Споразума дио су Закона о Влади, гдје је, између осталог, предвиђено неколико министарских мјеста и за опозицију.

Политички лидери у Сјеверној Македонији договорили су у децембру 2023. датуме одржавања предсједничких и парламентарних избора. Договорено је да се први круг предсједничких избора одржи 24. априла 2024. године, а други круг предсједничких избора који ће се одржати заједно с парламентарним изборима 8. маја 2024. године.

Према договору владајуће коалиције СДСМ и ДУИ, у посљедњих 100 дана премијер је требао бити из редова ДУИ-ја. Ова странка одлучила је да за мандатара техничке владе буде предложен досадашњи предсједник Скупштине Талат Џафери, који је из тог разлога морао да поднесе оставку на донедавну функцију.